Otkako je tadašnji američki predsjednik Donald Trump, najavio da će se ljudi ponovno vratiti na Mjesec u sklopu misije Artemis, problemi se samo gomilaju za NASA-u.

Originalno predviđen povratak 2024. godine, već je odgođen za kraj 2025. godine, a sudeći prema posljednjim informacijama, povratak na Mjesec mogao bi biti odgođen još jednom.

Astronauti misije Apollo 11 na površini Mjeseca NASA odgađa prvu misiju za povratak na Mjesec

Generalni inspektor NASA-e objavio je finalno izvješće o izgradnji mobilnog lansirnog tornja (ML-2) koji bi trebao omogućiti slanje ljudskih posada na Mjesec. Prema tom izvještaju, NASA-in partner Bechtel, koji je zadužen za izgradnju tornja, značajno kasni s isporukom.

Kako je naveo u izvještaju, isporuka tornja kasnit će barem 2,5 godine, a troškovi za njegovu izgradnju iznosit će oko milijardu dolara ili "barem 2,5 puta više nego što je bilo planirano". Podsjetimo, inicijalno je bilo predviđeno da će ML-2 biti isporučen u ožujku 2023. godine.

Generalni inspektor krivnju prebacuje na Bechtel, navodeći kako nisu pratili odredbe u ugovoru. Dodatnu krivnju snosi i sama NASA jer je Bechtelu isplatila polovicu od 16,8 milijuna dolara nagrade, unatoč konstantnim kašnjenjima i kršenjima rokova navedenih u ugovoru.

SLS Stometarski kolos: NASA prikazala raketu s kojom kreće u novo osvajanje Mjeseca

Sve to bi, navodi se u izvješću, moglo pomaknuti lansiranje prve ljudske posade u sklopu projekta Artemis na kraj 2028. godine.

Generalni inspektor naveo je i kako bi NASA trebala "napraviti svoj posao" i provjeriti da su procjene troškova "točne i dobro utemeljene" prije no što potpiše "bilo kakve nove ugovore". Te da nagrade isplaćuje "samo kad je posao zaista i obavljen kako treba".

Bill Nelson NASA pomiče rok za povratak čovjeka na Mjesec: Rok od 2024. bio je tehnički neizvediv

Sve to bi moglo uvelike poremetiti NASA-ine planove i dovesti u pitanje njen, prilično bogat, budžet, koji se već nekoliko puta našao na udaru Kongresa. Podsjetimo, samo za projekt Artemis, u razdoblju od 2020. do 2024. godine NASA je planirala izdvojiti 35 milijardi dolara. Koliki će biti stvarni troškovi slanja ljudske posade na Mjesec, teško je uopće pretpostaviti. No, jasno je da NASA od ovog projekta neće odustati. Pogotovo jer cijeli svijet s posebnom pozornošću prati, ono što je bilo predstavljeno, kao najambiciozniji NASA-in projekt u posljednjih pola stoljeća.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju