Novo izvješće otkriva: Već za desetak godina od Londona do Sydneyja mogli bismo putovati za samo dva sata

Umjesto 22 samo dva sata leta od Sydneyja do Londona? Zvuči nevjerojatno, ali moglo bi se ostvariti i prije nego što mislimo.

Martina Čizmić | 18.05.2023. / 22:16

Zrakoplov (Foto: Afp)

Ako danas poželite putovati od Londona do Sydneyja, najbolje je da se naoružate strpljenjem jer bi to putovanje zrakoplovom moglo potrajati čak 22 sata. No to bi se moglo promijeniti već za desetak godina.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Aerospace Medicine and Human Performance procjenjuje kako bi letovi na velikim udaljenostima u budućnosti mogli trajati puno kraće.

Slika nije dostupna S "Concordeovim sinom" putovanja od Londona do New Yorka trajat će samo tri i pol sata

Kako? Zahvaljujući suborbitalnim letovima. Prema predviđanjima, putnici bi u budućnosti polijetali raketom do visine od 100 kilometara, nastavili se kretati suborbitalno do odredišta i potom se vratili na površinu Zemlje.

Pitanje je može li ljudsko tijelo to podnijeti. Kako u istraživanju navodi medicinski voditelj Uprave za civilno zrakoplovstvo Ujedinjenog kraljevstva dr. Ryan Anderton, putnici bi prilikom takvih letova mogli imati problema s disanjem, ali i iskusiti privremeni gubitak vida zbog djelovanja gravitacijske sile. Zanimljivo, stariji bi putnici mogli bolje podnijeti te izazove zbog suženih arterija koje bi mogle smanjiti dovod krvi do mozga.

Prema istraživanju koje su proveli, Uprava za civilno zrakoplovstvo Ujedinjenog Kraljevstva, Kraljevske zračne snage i King's College u Londonu, putnici bi prilikom polijetanja osjetili 4G silu tijekom otprilike 30 sekundi te tijekom spuštanja 6G silu u trajanju od 10 do 15 sekundi.

Putnici u zrakoplovu Znanstvenici otkrivaju gdje je najbolje sjediti u zrakoplovu kako biste preživjeli nesreću

Iako bi takve pritiske ljudi, u prosjeku, trebali moći podnijeti, postavlja se pitanje koliko bi se često moglo tako letjeti bez nekih posljedica za zdravlje.

S druge strane, postavlja se pitanje koliko bi takav let mogao koštati? Trenutačno se cijene suborbitalnih letova kreću između 650 tisuća i milijun dolara (ovisi o tome s kim letite). Uprava za civilno zrakoplovstvo UK-a procjenjuje kako bi let od Londona do Sydneyja u početku mogao koštati čak 350 tisuća dolara, ali s povećanjem potražnje taj bi se iznos trebao smanjiti.

Koliko god bilo privlačno skočiti do Sydneyja na ručak i vratiti se na večeru u, primjerice, Zagreb, čini se kako bi si to u skorije vrijeme mogli priuštiti samo veoma bogati i oni dobrog zdravlja. Mi ostali i dalje ćemo morati putovati "klasičnim" zrakoplovnim linijama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti