"Nismo sigurni u porijeklo Fobosa i Deimosa": Svemirska sonda otkrila nepoznate detalje o Marsovu mjesecu

Svemirska sonda Hope Ujedinjenih Arapskih Emirata u ponedjeljak je otkrila dosad nepoznate detalje o Marsovu manjem mjesecu Deimosu, što baca novo svjetlo na porijeklo toga tajanstvenog satelita.

Hina | 25.04.2023. / 11:44

Mars
Mars (Foto: Getty Images)

Hope, prva međuplanetarna misija arapskog svijeta, već dvije godine kruži oko Marsa i redovito prolazi pokraj Deimosa i njegova velikog brata, mjeseca Fobosa.

Dosad se uspjela približiti Deimosu na 110 kilometara. To je stjenoviti mjesec u obliku zrna graha širok samo 12 kilometara, podaci su Misije Emirata na Mars (EMM).

NASA - 4 Život na Marsu, putovanje na Jupiter? ''Lansiranje je zakazano za listopad 2024."

Sonda Hope, na arapskom Al-Amal, na Zemlju je poslala najpreciznije slike i opservacije Deimosa dosad snimljene, koristeći pritom instrumente koji mjere infracrvene i ultraljubičaste valne duljine.

Sonda je prvi put snimala i dalju stranu Marsova mjeseca te otkrila područja čiji sastav nikada dosad nije proučavan, rekli su iz misije. Dodali su da bi se zbog mogućnosti Hopea mogla potaknuti nova rasprava o tome na koji su točno način neobični mjeseci završili u Marsovoj orbiti.

Nismo sigurni u porijeklo Fobosa i Deimosa, rekao je EMM-ov znanstveni voditelj Hessa Al Matroushi.

Jedna je od glavnih teorija da su dva mjeseca nekada bili asteroidi koji su onuda prolazili kada su iznenada uhvaćeni u Marsovu orbitu.

No Al Matroushi kaže da dosadašnja precizna promatranja Deimosa ipak ukazuju na njegovo planetarno porijeklo.

Christopher Edwards, znanstvenik zadužen za jedan od instrumenata sonde, kaže da oba tijela imaju infracrvena svojstva sličnija Marsu s bazaltnom korom nego asteroidu.

To bi moglo značiti da su stjenovita tijela nekoć bila dio Marsa te da su u orbitu možda izbačena velikim udarom.

UAE produljuje misiju na godinu dana

Premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum tvitao je da sonda pobija teoriju po kojoj je Deimos nekoć bio asteroid.

Umjesto toga se pokazalo da je ranije bio dio Marsa od kojega se odvojio prije više milijuna godina, na sličan način kao što se smatra da je naš Mjesec nekada bio dio Zemlje, rekao je.

Curiosity NASA nadogradila softver na roveru udaljenom milijunima kilometara od Zemlje

Svemirska agencija Ujedinjenih Arapskih Emirata objavila je da kani produljiti misiju za još jednu godinu, tijekom koje će Hope nastaviti letjeti pokraj Deimosa i pokušati prikupiti što više podataka.

Sonda je lansirana 2020. godine, a u Marsovu orbitu stigla je 2021.

Ima neusporediv pogled na Deimos jer kruži na boljoj udaljenosti od ostalih misija na Mars, a cilj je dobiti sveobuhvatnu sliku dinamike vremena na Crvenom planetu.

To je čini puno bližom širokoj orbiti Deimosa, koji se vrti oko 23.000 kilometara od Marsa.

UAE sljedeće godine planira i slijetanje rovera bez posade na Mjesec. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti