Simulacija života na Marsu, putovanje na Jupiter? Prije nego vam se čini, pita li se NASA-u: "Lansiranje je zakazano za listopad 2024."

Istraživanja svemira postaju sve opsežnija. NASA provjerava je li moguće izgraditi infrastrukturu i živjeti na Jupiteru ili Marsu. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove Ena Dumenčić.

DNEVNIK.hr | 15.04.2023. / 07:32

Galerija

NASA zahuktava svoja istraživanja u svemiru. Otišli su toliko daleko da su napravili simulaciju života na Marsu, a planiraju i donijeti uzorke kako bi proučavali strukturu planeta u svemiru.

U 3D ispisanom staništu simulacije Marsa četveročlana posada boravit će godinu dana.

Očekujemo da će morati dosta vježbati kako bi održali svoju izvedbu, a također imamo postavljenu sobu u kojoj bi sjedio član posade koji je odgovoran za pomoć članu posade u aktivnostima izvan broda, kaže Grace Douglas, znanstvenica tehnologije hrane u NASA-i.

Od ljeta će živjeti u četiri male spavaće sobe, dvije kupaonice i radnom prostoru. Pješčani prostor oponaša površinu Marsa.

Danas imate razne eksperimente na područjima Antarktike, Kanade gdje je jako hladno i simuliraju uvjete na Marsu gdje je jako hladno, pojašnjava Ante Radonić, astronom.

3D konstrukcijom Marsovog staništa NASA planira istražiti mogućnosti za svemirsku infrastrukturu.

NASA-ino testno stanište za misiju na Marsu NASA predstavila 3D isprintanu "kuću" u kojoj će simulirati život astronauta na Marsu

Lansiranje je zakazano za listopad 2024. Potom je potrebno oko pet i pol godina da se stigne do Jupitera. Preletimo Mars kako bismo dobili malo energije, zatim se još jednom vratimo i preletimo Zemlju, a potom odemo do Jupitera, poručio je Robert Pappalardo, znanstvenik misije Europa Clipper.

Nova misija Europa Clipper uključit će i Laboratorij na mlazni pogon. Proučavat će Jupiterov mjesec koji potencijalno ima uvjete za život.

Znanstvenici su uvjereni kako će moći vratiti uzorke s Marsa za 10 godina u kapsuli koja će se morati srušiti na Zemlju, a da ih pritom sačuvaju.

Na ledenim Jupiterovim mjesecima, za koje vjerujemo da ispod ledene kore sadrže oceane slane vode. Onda možete razmišljati da se možda mogao razviti neki život mikroba, kaže Radonić.

Uran snimljen teleskopom James Webb FOTO Pogledajte spektakularnu sliku Urana snimljenu teleskopom James Webb

NASA svim novim tehnologijama promatra potencijal za izgradnju staništa na drugim planetarnim ili lunarnim površinama.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti