Objavljene prve informacije o novoj verziji Androida: Evo što donosi Tiramisu

Kodno ime novog Androida je Tiramisu, a već su procurili neki detalji oko opcija koje Google priprema.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.12.2021. / 09:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednja verzija Googleova mobilnog operativnog sustava (Android 12) postala je dostupna početkom listopada i trenutačno pokreće jako mali broj telefona. Dok će dvanaestica postupno postati dostupna na većem broju telefona, Google već radi i na novoj verziji koju će predstaviti sljedeće godine. Službeno, o Androidu 13 nema nikakvih informacija, no na mreži su već počele pojavljivati glasine o opcijama koje razvijaju Googleovi inženjeri i koje bi trebali predstaviti u novoj verziji Androida. Prema tim informacijama, kodno ime te verzije je - Tiramisu.

  Slika nije dostupna Oko polovice telefona s Androidima pokreću verzije OS-a predstavljene 2018. ili ranije

Jedna od tih novih opcija koje možemo očekivati odnosi se na obavijesti. Umjesto da one budu automatski aktivirane za aplikacije, prilikom pokretanja svake aplikacije korisnicima će se pojaviti prozor u kojem će oni sami odrediti žele li primati obavijesti od tih aplikacija, na sličan način na koji je sada potrebno dati dozvole aplikacijama za praćenje lokacije, pristup kameri i slično. Sada su prilikom pokretanja Androida takve obavijesti po defaultu aktivirane pa ih je potrebno pojedinačno deaktivirati.

Drugi novitet koji se spominje odnosi se na korištenje jezika u aplikacijama. Naime, umjesto na sistemskom nivou, jezik aplikacija moći će se podesiti posebno za svaku aplikaciju. Dok jezik Androida može biti npr. hrvatski, za aplikacije poput Chromea i društvenih mreža može se posebno namjestiti da bude engleski.

Googleovci razvijaju i novu opciju za učinkovitije upravljanje resursima telefona, što bi trebalo utjecati na manju potrošnju bateriju, pogotovo kada njen postotak padne na niske brojke. Jedina opcija koja će korisnicima biti vidljiva na prvi pogled odnosi se na prikaz sata na zaključanom ekranu, prenose na Gizmodu. Umjesto prikaza sata u dva reda, sat će se uvijek prikazati u jednom redu.

  Slika nije dostupna Igre za Androide stižu i na računala s Windowsima

Jasno, ovo su samo prve informacije o nadolazećoj verziji Androida, a s obzirom na to da je do konačne verzije ostalo još dosta vremena, jasno je kako će ekipa iz Googlea do tada razviti i predstaviti druge i, nadamo se, zanimljivije novitete.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti