Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je kako su od danas na portalu e-Građani dostupne dvije nove e-usluge Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koje će korisnicima olakšati i ubrzati postupak podnošenja zahtjeva i izdavanja prenosivog dokumenta A1.

Računalo, ilustracija Istraživanje o digitalizaciji otkrilo: Pandemija je potaknula građane da postanu e-Građani

Kako ističu iz HZMO-a, radi se o predavanju e-Zahtjeva za izdavanje prenosivog (potvrde) A1 za osobe koje rade u dvije ili više država članica EU-a te e-Zahtjeva za odstupanje od pravila koja se primjenjuju pri određivanju mjerodavnog zakonodavstva prema članku 16. Uredbe EU 883/2014 za pomorce.

Prenosivi dokument A1 (tzv. potvrda A1) dokument je koji vrijedi na čitavom području EU-a kao dokaz o zakonodavstvu koje se primjenjuje na osobu te da se doprinosi plaćaju u državi članici koja ga je izdala, kao i da ne postoji obveza plaćanja doprinosa u drugim državama članicama u kojima se obavlja djelatnost, pojašnjavaju iz HZMO-a. 

Portal e-Usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nova je usluga HZMO-a u sustavu e-Građani kojom se omogućuje podnošenje zahtjeva za ostvarivanje različitih prava iz mirovinskog osiguranja, doplatka za djecu i nacionalne naknade za starije osobe.

Digitalizacija Svi govore o digitalizaciji, no kako Hrvatska stoji u odnosu na druge zemlje EU?

Tako će omogućiti brže i jednostavnije ostvarivanje prava na starosnu / prijevremenu starosnu mirovinu, na invalidsku mirovinu, privremenu invalidsku mirovinu, na obiteljsku mirovinu nakon smrti osiguranika, na obiteljsku mirovinu nakon smrti korisnika mirovine, na nacionalnu naknadu za starije osobe, na doplatak za djecu, izdavanje prenosivog dokumenta A1 - prijava za rad u dvije ili više država EU-a te izdavanje prenosivog dokumenta A1 - pomorci.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju