Odabrane su hrvatske kompanije koje će sa znanstvenicima stvarati inovativne projekte

Prvi puta u formatu speed datinga susreli su se predstavnici 100 tvrtki i 100 znanstvenika, koji su odabrani za sudjelovanje u projektu Scinergy.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.02.2024. / 14:51

Rajesh Chandy (Foto: Scienrgy)

Započela je dvodnevna konferencija s kojom starta projekt Scinergy za povezivanje znanosti i industrije u Hrvatskoj koja okuplja brojne predstavnike poslovne i znanstvene zajednice, investitore i donositelje odluka. Ovaj projekt provodi Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja (MZO) i Svjetskom bankom s ciljem jače suradnje industrije i znanosti te podizanja inovativnosti i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Na konferenciji su se prvi puta u formatu speed datinga susreli predstavnici više od 100 tvrtki i više od 100 vrhunskih znanstvenika, koji su između čak 250 prijavljenih tvrtki i 140 znanstvenika u Hrvatskoj odabrani za sudjelovanje u projektu Scinergy. U kratkom 15-minutnom formatu svaki je predstavnik tvrtke razgovarao s do tri znanstvenika, a sto parova s najvećom podudarnošću potreba i interesa nastavlja istraživati i definirati suradnju na grupnim radionicama koje će se održati sutra.

Scinergy Scinergy Projekt Scinergy povezuje znanstvenike i poslovnu zajednicu

Među odabranim kompanijama su poznati mali i srednji poduzetnici, ali i lideri hrvatskog gospodarstva, dok odabrani znanstvenici dolaze s 15-ak znanstveno-istraživačkih institucija, uključujući FER, PMF, Institut Ruđer Bošković, Institut za fiziku, PBF, RGN, FKIT, FOI, FESB i druge. Uparene tvrtke i znanstvenici pod stručnim će vodstvom ICENT-ovih stručnjaka raditi, primjerice, na primjeni umjetne inteligencije za optimizaciju lanca nabave i predikciju potražnje za pojedinim artiklima, automatizaciji proizvodnih procesa upotrebom robota i senzora, razvoju novih materijala s poboljšanim fizikalnim i kemijskim svojstvima i drugim inovativnim idejama.

Na konferenciji je, među inima, govorio i govorio Rajesh Chandy, nositelj katedre za poduzetništvo na London Business School i akademski direktor Wheeler Instituta za poslovanje i razvoj koji je naglasio važnost razvoja kulture inovacija. Vezama koje se stvaraju ovakvim programima i projektima otvaraju se jedinstvene prilike za stvaranje inovacija, a kako bi se te prilike iskoristile, potrebna je upornost, vodstvo i kultura koja podržava suradnju, eksperimentiranje i spremnost na rizik, objasnio je Chandy.

Darko Huljenić, ravnatelj FER-ovog Inovacijskog centra Nikola Tesla, koji projekt Scinergy provodi u okviru svojeg programa Nuqleus kaže kako veliki odaziv i inovativne ideje prijavljenih tvrtki pokazuju da je otvorenost inovacijama u Lijepoj Našoj visoka te da je projekt Scinergy itekako potreban. Odabrane tvrtke imaju velik potencijal za realizaciju svojih inovativnih ideja s izabranim znanstvenicima i veselimo se intenzivnoj dvomjesečnoj suradnji koja slijedi. Svaki par očekuje personalizirani pristup, a kroz cjelokupan proces, od validacije i razrade poslovne ideje, preko pravne podrške do usmjeravanja na izvore financiranja, besplatno će ih voditi ICENT-ovi stručnjaci“ objasnio je Huljenić.

Laboratorij, ilustracija Otvorene prijave za projekt Scinergy, koji spaja znanstvenike i tvrtke

Kako među tvrtkama i znanstvenicima uspostaviti suradnju, svoja iskustva i niz uspješnih primjera podijelio je Hrvoje Pandžić, predstojnik Zavoda za visoki napon i energetiku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, dok su o mogućnostima za financiranje suradnji tvrtki i znanstvenika sudionike informirali stručnjaci iz MZO-a, HBOR-a, HAMAG-BICRO-a, EDIH-ova CROBOHUB++ i AI4Health.Cro. Tako će, primjerice, neke od tvrtki u projektu Scinergy moći besplatno koristiti znanstvenu opremu i laboratorije kako bi testirali neku tehnologiju prije ulaganja i plasmana na tržište.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti