Projekt Scinergy povezuje znanstvenike i poslovnu zajednicu

Projekt Scinergy koji bi trebao povezati hrvatsku poslovnu zajednicu s vrhunskim znanstvenicima radi jačanja njihove suradnje i razvoja inovativnih poslovnih rješenja, predstavljen je u utorak na Fakultetu elektronike i računarstva (FER).

Hina | 24.01.2024. / 11:43

Scinergy Scinergy (Foto: Scinergy)

Projekt je nastao na temelju suradnje Inovacijskog centra Nikola Tesla, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Svjetske banke.

Ravnatelj FER-ovog Inovacijskog centra Nikola Tesla Darko Huljenić kazao je kako će projekt Scinergy tvrtkama olakšati ekskluzivan pristup ekspertizi znanstvenika u području umjetne inteligencije, energetike, elektrotehnike, biotehnologije, hrane, medicine i drugih.

Stručnjaci koji dolaze s prestižnih znanstvenih institucija u Hrvatskoj žele pomoći tvrtkama da postanu inovativnije i konkurentnije, pridonoseći rastu hrvatskog gospodarstva. Sudjelovanje tvrtki i znanstvenika u projektu je besplatno, rekao je Huljenić, dodavši kako je taj projekt idealna prilika i za jednu i za znanstvenike i gospodarstvenike.

Money Motion Više od 2500 stručnjaka, poduzetnika i obožavatelja FinTecha ponovno se okuplja u Zagrebu

Istaknuo je, naime, da u Hrvatskoj oni i sada surađuju, no i kako nedostaje kontinuitet i održivost te suradnje.

Nedostaje nam kvalitetna kontinuirana komunikacija. Scinergy će upravo biti platforma da se u početku povežu potrebe i mogućnosti. Potrebe su ono što industriji treba da bude konkurentnija, inovativnija, održivija i da kontinuirano imamo razvoj u Hrvatskoj, dok je znanost ta koja proizvodi rezultate, ali često nema adekvatnog sugovornika, istaknuo je Huljenić.

Projekt se, naveo je, provodi u okviru ICENT-ovog programa Nuqleus, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a riječ je o pilotu globalnog projekta Europske komisije koji provodi Svjetska banka u suradnji s međunarodnim partnerima London Business School i Massachusetts Institute of Technology. Nakon što taj europski projekt bude testiran u Hrvatskoj, bit će prilagođen za što uspješniju daljnju globalnu primjenu.

Za višeg stručnjaka za privatni sektor Svjetske banke Todora Milchevskog ideja projekta je da se privatni sektor upozna s kojim potencijalom raspolaže znanstveni sektor, koja je to oprema, infrastruktura, ljudski resursi, dok se s druge strane znanstveni sektor treba upoznati s problemima koje muče privatnike. Istaknuo je da bi provedbom projekta trebalo doći do njihove suradnje, a sve bi rezultiralo poboljšanjem konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Ovo je pilot projekt, ideja je da privatni sektor i znanstvenici zajedno surađuju i da rade na nekakvim konkretnim problemima, ali i na kvalitetnijim prijavama za europsko financiranje, naglasio je Milchevski, dodavši da očekuje da će u sljedećih sedam godina biti više novca iz EU fondova.

Ivan Burazin, Vedran Jukić i Goran Draganić Hrvatski startup Daytona prikupio dva milijuna dolara u pre-seed rundi investiranja

Uspoređujući Hrvatsku sa bogatim europskim zemljama, kazao je da 8,4 posto ovdašnjih poduzeća surađuje sa visokim učilištima, dok je prosjek EU 10,5 posto.

Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvoje Meštrić istaknuo je kako je ulaganje u istraživanje i razvoj u Hrvatskoj, 2022. godine, bilo najveće do sada - preko milijardu eura u apsolutnom iznosu.

Važno je, međutim, da ta ulaganja stvarno doprinose do maksimalnih rezultata, smatra. Meštrić.

Imamo mnogo politika koje nisu usklađene i ne dovode do toga da se pojačava produktivnost gospodarstva, kaže Meštrić.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti