"Odisej je mrtav": Nakon tjedan dana čekanja sve su se nade ugasile

Intuitive Machines i NASA su ovu misiju pozdravili kao uspješnu, iako je naišla na brojne probleme na putu.

Hina | 25.03.2024. / 08:41

Mjesečev lender Nova-C, Odysseus (Foto: Intuitive Machines)

 Američki lender bez posade koji je postao prvi privatni svemirski brod na Mjesecu 'zauvijek se ugasio', priopćila je tvrtka koja ga je izgradila.

Intuitive Machines sa sjedištem u Houstonu priopćio je kasno u subotu da se svemirska letjelica, nazvana Odysseus, nije javila kući prošli tjedan kada se predviđalo da će njezine solarne ploče primati dovoljno sunčeve svjetlosti da uključe radio.

Lender se 22. veljače spustio na Mjesec pod nestabilnim kutom, ali je ipak uspio dovršiti nekoliko testova i poslati fotografije prije nego što je utvrđeno da je njegova misija završila tjedan dana kasnije, jer je ušao u višetjednu lunarnu noć.

Mjesečev lender Nova-C, Odysseus Posljednji signali s Mjeseca: Odysseus je potrošio gotovo sve zalihe energije

Intuitive Machines se nadao da bi se mogao "probuditi" kada ponovno dobije sunčevu svjetlost, kao prošlog mjeseca japanski svemirski brod SLIM, koji je nezgodno sletio prošli mjesec.

Tvrtka je objavila u subotu na X-u da su nakon nekoliko dana čekanja operateri potvrdili da sustav napajanja lendera, kojemu su dali nadimak Odie, "neće izvršiti još jedan poziv kući".

Ovo potvrđuje da se Odie zauvijek ugasio nakon što je zacementirao svoje nasljeđe u povijesti kao prvi komercijalni lunarni lender koji je sletio na Mjesec, navodi se.

Intuitive Machines i NASA su ovu misiju pozdravili kao uspješnu, iako je naišla na brojne probleme na putu.

To je također bilo prvo spuštanje američkog svemirskog broda na Mjesec od misije Apollo 17 s posadom 1972. godine.

NASA planira vratiti astronaute na Mjesec kasnije ovog desetljeća. Platila je Intuitive Machines oko 120 milijuna dolara za ovu misiju u sklopu inicijative za delegiranje teretnih misija privatnom sektoru i poticanje lunarne ekonomije.

Mjesečev lender Nova-C, Odysseus FOTO Odysseus se upisao u povijest: Poslao prve fotografije s južne strane Mjeseca

Odysseus je nosio komplet NASA-inih instrumenata dizajniranih za poboljšanje znanstvenog razumijevanja lunarnog južnog pola, kamo svemirska agencija planira poslati astronaute u okviru svog programa Artemis kasnije ovog desetljeća.

Intuitive Machines planira još dvije misije na Mjesec ove godine, kao dio NASA-ine inicijative Commercial Lunar Payload Services, koja ima za cilj uključiti komercijalne tvrtke u istraživanje Mjeseca.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti