Posljednji signali s Mjeseca: Odysseus je potrošio gotovo sve zalihe energije

Izvješće o misiji podnijet će Intuitive Machines iz Teksasa, tvrtka kojoj je NASA platila 118 milijuna dolara za izradu robota za slijetanje i let na površinu Mjeseca.

Hina | 01.03.2024. / 08:23

Mjesečev lender Nova-C, Odysseus (Foto: Intuitive Machines)

Odysseus, prva američka svemirska letjelica koja je sletjela na Mjesec u posljednjih pola stoljeća, u četvrtak je potrošila gotovo sve svoje zalihe energije, dok znanstvenici osluškuju posljednje signale iz ove višemilijunske misije prikupljanja neprocjenjivih podataka.

Mjesečev lender Nova-C, Odysseus FOTO Odysseus se upisao u povijest: Poslao prve fotografije s južne strane Mjeseca

Svemirska letjelica dotaknula je Mjesečevu površinu prije tjedan dana, a njezini su se operateri nadali da će moći raditi do 10 dana. Međutim nespretno izvedeno slijetanje na bok oštetilo je solarne punjače i omelo komunikaciju s letjelicom.

Izvješće o misiji podnijet će Intuitive Machines iz Teksasa, tvrtka kojoj je NASA platila 118 milijuna dolara za izradu robota za slijetanje i let na površinu Mjeseca.

Letjelica klase Nova-C, visoka gotovo četiri metra, lansirana je 15. veljače iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi na raketi Falcon 9 koju je isporučila tvrta SpaceX Elona Muska. Počela je kružiti oko Mjeseca šest dana nakon lansiranja.

Letjelica sa šest nogu spustila se na Mjesečevu površinu prošlog četvrtka nakon 11-satnog navigacijskog kvara i spuštanja koje je završilo slijetanjem Odysseusa u oštro nagnutom položaju, što je imalo trenutan učinak na komunikaciju operatera sa Zemlje s letjelicom.

Iz Intuitive Machines sljedeći dan su priopćili da je ljudska pogreška uzrokovala problem s navigacijom.

Timovi operatera previdjeli su prije lansiranja ručno otključavanje sigurnosnog prekidača, zbog čega kasnije nije bilo moguće aktiviranje laserski navođenih daljinomjera vozila. Stoga su inženjeri leta morali žurno smisliti alternativu tijekom leta u Mjesečevoj orbiti.

Tvrtka je prošlog petka priopćila da su dvije komunikacijske antene svemirske letjelice bile oštećene i krivo usmjerene, te da su i solarni paneli bili okrenuti u krivom smjeru, što je ograničilo punjenje baterija vozila.

Iz teksaške tvrtke izložili su moguće objašnjenje da je Odysseus jednom od svojih nogu udario o površinu Mjeseca netom prije slijetanja te se letjelica prevrnula na bok. Odysseus je ovom misijom postao prva američka svemirska letjelica koja je sletjela na Mjesec od NASA-ine misije Apollo s posadom na površinu Mjeseca 1972. godine.

Letjelica Odysseyus na Mjesecu, ilustracija Nakon uspješnog slijetanja, problemi za Odiseja: Neće uspjeti ispuniti sve ciljeve misije

Bilo je to i prvo slijetanje na Mjesec ikada komercijalno proizvedenog i upravljanog svemirskog vozila.

Do danas su svemirske agencije samo još četiri zemlje postigle "meko" slijetanje na Mjesec - bivši Sovjetski Savez, Kina, Indija i, prošlog mjeseca, Japan, čija se letjelica također prevrnula na bok.

Sjedinjene Države jedina su zemlja koja je ikada poslala ljude na površinu Mjeseca. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti