Odlazak neslavne legende: Ruski Tu-154, zrakoplov koji je imao najviše nesreća, obavio svoj posljednji komercijalni let

Tupoljev Tu-154 poznat je i po neslavnom rekordu, velikom broju nesreća. Naime, 73 su rezultirale trajnim gubitkom zrakoplova, pri čemu je smrtno stradalo 2911 putnika i članova posade.

Hina | 28.10.2020. / 13:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Legendarni zrakoplov Tupoljev Tu-154, perjanica sovjetskoga civilnog zrakoplovstva, u srijedu je obavio svoj posljednji komercijalni let nakon gotovo 50 godina ''karijere'', priopćila je posljednja zrakoplovna kompanija koja ga je koristila.

Nažalost, moramo najaviti završetak korištenja jedinog Tu-154 koji je još uvijek činio dio ruskoga civilnog zrakoplovstva, stoji priopćenju tvrtke Alrosa, u vlasništvu istoimene rudarske tvrtke.

Posljednjim komercijalnim letom Tu-154 povezao je grad Mirnji na Dalekom istoku, poznat kao "glavni grad dijamanata" i Novosibirsk u zapadnom Sibiru. U zrakoplovu je bilo 140 putnika.

Čitava era nacionalne proizvodnje zrakoplova odlazi u povijest s ovim legendarnim zrakoplovom, stoji u priopćenju Alrose, tvrtke koja je na društvenoj mreži VK objavila videozapis posljednjeg slijetanja zrakoplova uz poruku - Hvala Tu-154...

No zrakoplovom Tu-154, prepoznatljivom po repu u obliku slova T i trima motorima smještenim u stražnjem dijelu trupa, i dalje će upravljati rusko ministarstvo obrane i ministarstvo za izvanredne situacije.

Najviše nesreća

Dizajniran tijekom sovjetske ere, Tu-154 prvi je let izveo 1968. godine, a 1972. se počeo i službeno koristiti. Dugo vodeći zrakoplov nacionalne tvrtke Aeroflot, izrađen je u više od 1000 primjeraka, no s obzirom na to da je trošio puno goriva, u ovom stoljeću postupno se koristio rjeđe.

Njegova proizvodnja, koja se od sredine devedesetih već postupno usporavala, konačno je prekinuta 2013. godine.

Tupoljev Tu-154 je poznat i po neslavnom rekordu, velikom broju nesreća. Naime, 73 su rezultirale trajnim gubitkom zrakoplova, pri čemu je smrtno stradalo 2911 putnika i članova posade.

U travnju 2010. Tu-154 s 96 osoba, među kojima je bio i poljski predsjednik Lech Kaczynski, srušio se u blizini Smolenska u zapadnoj Rusiji, pri čemu su poginuli svi putnici i članovi posade.

U prosincu 2016. jedan se Tupoljev ruske vojske, na putovanju prema Siriji, srušio u Crno more nedugo nakon polijetanja: među žrtvama je bilo i više od 60 članova zbora Crvene armije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti