Oglašivači ljuti na YouTube zbog videozapisa u kojima se tvrdi da su klimatske promjene prijevara

Više od 100 kompanija i organizacija plaćalo je za oglase koji su se prikazivali uz videozapise u kojima se tvrdi da je priča o klimatskim promjenama izmišljena – među njima bio je i Greenpeace.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.01.2020. / 15:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google, odnosno YouTube već su se više puta našli na udaru velikih brendova koji su u nekoliko navrata povukli svoje oglase s tog videoservisa. Razlog je bila vrsta videa uz koji su se oglasi prikazivali te su se šefovi nekih kompanija šokirali kada su saznali da plaćaju reklame koje se prikazuju uz sadržaj povezan s terorizmom. Popularni videoservis imao je i drugih problema – ispod dječjih videozapisa komentare su ostavljali pedofili, a uz videa namijenjena najmlađima pojavljivali su se prijedlozi videa s teorijama zavjera poput onih da zemljom upravljaju hibridi reptila i ljudi, da je zemlja ravna ploča itd.

Novčana kazna Kazna teška čak 170 milijuna dolara: YouTube nezakonito prikupljao podatke djece

Također, algoritam YouTubea Kids odlučio je primjerenim uz dječje videozapise prikazati najavu horora, što je sablaznilo roditelje.

U posljednju godinu-dvije Google je poduzeo brojne poteze kako bi se takve situacije izbjegle, no svi problemi ipak nisu riješeni. Tako su se, prema posljednjem izvještaju aktivističke neprofitne organizacije Avaaz, uz videozapise na kojima se prikazuju lažne informacije vezane uz klimatske promjene i opasnosti koje nam promjena klime donosi, prikazivali oglasi velikih brendova poput Warner Brosa, L’Oréala, Decathlon, Samsunga i drugih.

Za neke od njih, posebno za organizacije poput Greenpeacea reklamiranje uz videozapise u kojima se tvrdi da su klimatske promjene prijevara, može uvelike naštetiti njihovom brendu. Iz Avaaza su kontaktirali kompanije i organizacije čiji su se oglasi prikazivali uz takve videozapise i niti u jednoj od njih nisu bili svjesni da se njihov budžet za online oglašavanje troši i uz takve videozapise.

YouTube Najveća švicarska stranka optužuje: YouTube nas cenzurira i napada slobodu govora

Kao rješenje za izbjegavanje takvih problema u budućnosti ekipa iz Avaaza predlaže Googleu da prestanu monetizirati videa u kojima se šire lažne informacije, no navode da dio odgovornosti leži i na kompanijama koje se oglašavaju na YouTubeu te bi i one trebale pripaziti na videozapise uz koje se prikazuju njihovi oglasi.

Izvor: Fast Company

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti