Opasna kugla: Je li ovo novo američko tajno oružje?

Ovaj stroj u obliku lopte predstavlja novitet moderne tehnologije.

Monika Nožić Monika Nožinić | 14.02.2015. / 13:55

Opasna kugla: Je li ovo novo američko tajno oružje?

Ovaj stroj u obliku kugle predstavlja novitet moderne tehnologije. U pitanju je "GuardBot", stroj koji se bez problema može kotrljati po zemlji, snijegu, pijesku te plivati po vodi.

Služi kao dodatan način prikupljanja informacija u specijalnim vojnim operacijama u konfliktnim zonama, ali stručnjaci su s vremenom došli do ideje da bi do neprijateljeve pozicije mogao prenositi i eksplozive.

Upravo je to ono što ga automatski stavlja u kategoriju opasnog oružja koje može ugrozi bilo čiju sigurnost.

Nakon dužeg istraživanja, ova je opasna kugla razvijena na Stamfordu u Connecticutu, a trenutno je za njeno testiranje zadužena američka vojska.

Na vodi se kreće brzinom od 6 kilometara na sat, a na suhom brzinom od 32 kilmetra na sat. Ova je kugla inače teška 25 kilograma, a u nju stane 2 kilograma dodatnog materijala (eksploziva).

Zahvaljujući obliku, sve što se u nju stavi ostane neoštećeno i u cijelosti. Također, skoro je nemoguće da nešto izvana utječe na njenu elektroniku.

Posjeduje po jednu kameru sa obje strane, što osobi koja upravlja omogućuje lakše usmjeravanje i upravljanje.

Kugla se napaja putem punjive baterije, a u trenutnim se modelima nalazi napajanje koje može trajati i do 16 sati.

Kompanija Guardbot Inc za javnost je priopćila da je ovaj projekt prvobitno dizajniran za misije po Marsu, ali su ljudi za nju ipak našli drugu upotrebu.

Ova potencijalno opasna kugla zahtjeva osobu koja će ju kontrolirati, ali kompanija planira uvesti sustav kojim će korisnik vrlo jednostavno i putem mape, kugli odrediti smjer i mjesto do kojeg se treba dokotrljati.

Izvor/Foto: DailyMail/YouTube

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti