Opasnost koja vreba najmlađe: "Ako se netko slikao lijepo, onda i ja gledam da se tako lijepo slikam..."

Svaki treći tinejdžer ima mobitel pokraj sebe na jastuku dok spava te provede i do 4 sata dnevno na društvenim mrežama. Od Facebooka preko Instagrama do YouTubea. To ostavlja posljedice i na najmlađe, koji po istraživanju kad odrastu najčešće žele biti - youtuberi. Raspravom o utjecaju društvenih mreža otvoren je i 11. festival prava djece.

Josipa Pletikosić | 17.10.2019. / 07:42

Galerija

Spavamo s njima, budimo se s njima. Imamo stotine nepoznatih "prijatelja", lajkamo, ostavljamo srca... Djeca zarađuju milijune jedući hranu i pričajući viceve. Jesmo li pretjerali? Učenici sami kažu da na društvenim mrežama uz prijatelje prate i poznatije osobe te da najviše koriste Instagram. Ako se netko slikao lijepo, onda i ja gledam da se tako lijepo slikam, da to objavim, rekla je jedna djevojčica.

Gotovo pola milijuna mladih u Hrvatskoj bježi od realnosti na Facebook i Instagram. Na društvenim mrežama provedu oko 4 sata dnevno. Sanda Puljiz Vidović iz Centra za djecu, mlade i obitelj u Velikoj Gorici kaže: Vidim mnoge odrasle koji u autu upale tablet djeci jer im je lakše, daju mobitel kad djeca jedu, kad idu na WC, prije spavanja. Eto podloge za stvaranje ovisnosti.

Istraživanja se ne mogu zanemariti - djeca manje čitaju, manje se druže, imaju lošije socijalne vještine i manjak empatije. Izgubili smo osjećaj za komunikaciju uživo, čujemo se reda radi, ne izlazimo, ne družimo se, rekao je Tino.

Teže je biti iskren u stvarnosti, zato dolazi do manjka empatije, a čini se, i manjka samopouzdanja. Međunarodno istraživanje pokazalo je da tinejdžerice imaju lošije mišljenje o svom tijelu kada su izložene obrađenim fotografijama na Instagramu.

Misle da njihov život nije dovoljno dobar, zabavan, uzbudljiv, jer misle da je to kako ljudi prikazuju svoje živote na društvenim mrežama realnost, ističe psihologinja Mirna Čagalj Farkas.

Kada su u Americi, Kini i Velikoj Britaniji pitali djecu što žele biti kad odrastu - astronaut, glazbenik, sportaš, učitelj ili youtuber - pogodite što su odabrali? Youtubera.

Stručnjaci se slažu: imaju društvene mreže i svojih dobrih strana. Važno je, kažu, da ih prihvatimo kao posebnost modernog doba. Da ne branimo njihovo korištenje, nego se potrudimo da ih djeca koriste s mjerom i sigurno. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti