Opensignal dodijelio priznanje A1 Hrvatska za "najbolji fiksni internet u Hrvatskoj"

A1 Hrvatska ima najveću gigabitnu mrežu s 800 tisuća gigabitnih priključaka diljem Hrvatske.

Martina Čizmić | 01.03.2024. / 18:24

Vladimir Skender (Foto: A1 Hrvatska)

A1 Hrvatska pohvalio se novim uspjehom. Kako su istaknuli, tvrtka Opensignal, koja prikuplja iskustva korisnika tijekom korištenja fiksnog interneta, utvrdila je kako je  A1 fiksna mreža najbolja je u Hrvatskoj u četiri ključna pokazatelja korisničkog iskustva - pouzdanost odnosno stabilnost, brzina preuzimanja i maksimalna brzina preuzimanja podataka te brzina slanja podataka. Osim toga, ističu, A1 Hrvatska ima najveću gigabitnu mrežu s 800 tisuća gigabitnih priključaka diljem Hrvatske.

Pojašnjavaju kako je Opensignal globalni lider u neovisnim mjerenjima i analizi mrežnog iskustva i tržišnih performansi konvergentnih, mobilnih i fiksnih operatora. Prva njihova analiza fiksnog interneta u Hrvatskoj obuhvatila je korisničko iskustvo na svim fiksnim tehnologijama: optički i kabelski pristup, xDSL te kućni Internet preko mobilne 4G i 5G mreže. U sve četiri kategorije A1 fiksna mreža pokazala je najbolje rezultate. U izvještaju se navodi da su ostvarene prosječne brzine preuzimanja podataka na A1 fiksnoj mreži, 2.7 puta veće od onih u HT mreži te 4.8 puta iznad Telemachovih. Što se tiče prosječne brzine slanja podataka, i tu je A1 fiksna mreža ostvarila je najbolji rezultat sa značajnom razlikom u odnosu na konkurenciju. Također, u A1 mreži izmjerena je najveća vršna brzina preuzimanja. Kao ključan faktor za tako dobre rezultate istaknuta je A1 kabelska mreža, pogotovo u ostvarene brzine.

Prošle smo godine investirali gotovo 204 milijuna eura, najviše otkad poslujemo u Hrvatskoj. Izgradili smo 140 tisuća optičkih priključaka diljem Hrvatske i postigli 92 postotnu pokrivenost populacije 5G mrežom. Ova je nagrada potvrda da ulažemo u najbolje korisničko iskustvo, s čime nastavljamo i u ovoj godini. Na putu smo da iduće godine omogućimo gigabitni priključak u 70 posto hrvatskih kućanstva, odnosno njih čak milijun, istaknuo je Vladimir Skender, glavni direktor za mrežu A1 Hrvatska koji je tijekom sajma MWC Barcelona 2024. preuzeo nagradu za najbolje rezultate u Opensignal mjerenju. 

Dodao je da u prilog tome ide i nedavna nagrada EU Broadband Award koju je Europska komisija dodijelila A1 Hrvatska kao predvodniku u gradnji mreže velikog kapaciteta. 

Iz A1 Hrvatska istaknuli su i kako je krajem veljače neovisno mjerenje nperf potvrdilo je A1 kao predvodnika u performansama fiksne mreže u Hrvatskoj s najboljim ukupnim rezultatom kao i u svim kategorijama: brzini preuzimanja podataka, brzini slanja i latenciji.

Trenutačno, 800 tisuća kućanstava ima dostupan A1 gigabitni Internet, a infrastrukturna oprema koja se u okviru modernizacije postavlja u optičku mrežu već sada podržava brzine do 50 Gbps i spremna je za sve potrebe korisnika u budućnosti. Uz to razvijaju se i primjenjuju inovacije kako bi A1 korisnici do 2030. surfali na potpuno zelenoj mreži.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti