Oprez! Nova prijevara na društvenim mrežama mogla bi vas skupo stajati

Iz CERT-a upozoravaju kako ova prijevara ima obilježja phishinga, a koristi se za prikupljanje podataka koji kasnije mogu biti iskorišteni za kontakt i prijevaru.

Martina Čizmić | 08.04.2024. / 16:43

Internetska prijevara (Foto: Getty Images)

 U moru prijevara na društvenim mrežama koje se događaju svakodnevno, iz CERT-a upozoravaju na još jednu. Radi se o prijevari putem plaćenog oglasa. 

Kako ističu iz CERT-a, prevaranti se predstavljaju kao odvjetnički ured specijaliziran za vraćanje ukradenih sredstava klijentima koji su pretrpjeli online prijevaru. No, umjesto da građanima pomognu u vraćanju novca, osobe iza ovog oglasa žele ukrasti osobne podatke i novac građana. 

CERT je na svojoj stranici objavio kako izgleda primjer oglasa te detaljno opisao kako cijela prijevara funkcionira.

Tako se klikom na oglas, otvara skočni prozor unutar Facebooka koji nudi besplatni pravni savjet za povrat novca nakon što se ispuni obrazac. Zatim se otvara već ispunjen obrazac s kontakt podacima koji se mogu pronaći na Facebook profilu osobe koja je kliknula– ime, prezime, mail adresa i broj telefona.  Potom se traži da osoba potvrdi kako je izgubila novac ulaganjem u sumnjive projekte te da je osoba punoljetna. 

Internetska prijevara Sigurnosni stručnjak upozorava: Nemojte nikada kliknuti na ove 4 riječi pri surfanju internetom

Nakon predaje traženih podataka prikazuje se poruka „PRIMILI SMO VAŠU PRIJAVU! Zvat ćemo za 2 minute, budite spremni“ , a ispod teksta se nalazi poveznica na stranicu s Cash Recovery Pro logom na kojoj se također traže unos podataka.

Iz CERT-a upozoravaju kako ova prijevara ima obilježja phishinga, a koristi se za prikupljanje podataka koji kasnije mogu biti iskorišteni za kontakt i prijevaru.

Nakon što dobiju vaše podatke, napadači ih koriste za prijevare koje započinju pozivima i uvjeravanjem da ćete dobiti povrat ukradenog novca u zamjenu za naplatu provizije ili vas traže podatke za uplatu novca. Ako vas netko putem poziva traži broj tokena internet bankarstva, broj, bankovne kartice, datum do kad je ona valjana i kontrolni broj, budite sigurni da se radi o pokušaju krađe vašeg novca, ističu iz CERT-a.

Građanima koji su već upisali svoje podatke, iz CERT-a savjetuju da obrate pažnju na mailove i pozive koje dobivaju, ne odgovaraj na sumnjive mailove i pozive i prekinu komunikaciju čim prepoznaju prijevaru.

Konferencija o kibernetičkoj sigurnost Kibernetička sigurnost u hrvatskim kompanijama: Najčešći incidenti odnose se na phishing i prevare

Podsjećaju da: 

NE dijelite osobne podatke s nepoznatim osobama.

NE slikajte osobne dokumente i ne šaljite ih nepoznatim osobama.

NE uplaćujte novac nepoznatim osobama za sumnjive usluge ili ucjene.

Za uplatu na Vaš račun je potreban samo IBAN!

NE podatke bankovne kartice ni TOKEN internet bankarstva!

Prijavite pokušaj prijevare i podijelite informaciju s drugima kako oni ne bi postali žrtve.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti