Osmo izdanje sajma videoigara – Infogamer: Djeca i odrasli ludi su za videoigrama

Djeca sve više igraju videoigre, a stručnjaci upozoravaju kako bi im se trebalo ograničiti vrijeme provedeno na računalu. Ekipa Dnevnika Nove TV obišla je osmo izdanje sajma videoigara - Infogamer, otvoreno na Zagrebačkom velesajmu.

Josipa Ćirić | 16.11.2019. / 08:38

Svi su započeli masovno igrati videoigre, a kako i ne bi, kada je vrijednost industrije pregazila i Hollywood i kada djeca na turnirima u videoigrama mogu zaraditi više od 3 milijuna dolara.

Ako ih pitate gdje su, djeca na Infogameru u Zagrebu, sajmu videoigara, kao iz topa odgovaraju da su u raju. Najbolje svjetske videoigre na jednom mjestu, a oni pred monitorom!

Razgovarali smo sa djecom koja su sajam posjetila, a njihov angažman u igranju videoigara uvelike se razlikuje. Neko tako ne provode mnogo vremena pred ekranima jer im roditelji ne daju, neki ih igraju dva, neki tri sata, a neki po cijele dane.

Roditelji su nemoćni i popuštaju željama djece, a oni žele igrati sve više i više. Industrija videoigara pregazila je i Hollywood i glazbenu industriju zajedno. Posljednje procjene govore da vrijedi više od 160 milijardi dolara.

Nešto noviji dio industrije su e-sport turniri odnosno natjecanje u video igrama. Najbolji igrači, kao i u klasičnom sportu, žive jako jako dobro. U zapadnoj Europi, Americi to su super plaćene zvijezde koje se pojavljuju u reklamama, filmovima, muzičkim spotovima, objašnjava nam Nikola Stolnik iz Good Game Globala.

Tako je šesnaestogodišnjak zaradio 3 i pol milijuna dolara pobijedivši u videoigri. Zato nije čudo što sve više očiju prati youtubere koji igraju igre i komentiraju.

Ja isto s prijateljima u kvartu mogu igrat nogomet, ali u tisuću godina neću bit dobar kao Modrić pa želim vidjeti kad on igra kako to izgleda. Tako je i u videoigrama, kaže Nikola.

A 22-godišnji Ivan, ili Gallasandala, jedan je od njih. U manje od 10 mjeseci prikupio je gotovo 70 tisuća pretplatnika. Šalju poruke, Instagram pun, YouTube pun, zvone doma, ludi su. Drago mi je da imam takve ljude oko sebe, da me obožavaju, ali i da im mogu pomoći da bolje igraju, priča Ivan.

Psiholozi upozoravaju kako treba ograničiti, ali ne i zabraniti sjedenje pred monitorom. Istraživanja su pokazala kako se to vrijeme popne i do 10 sati na dan. S druge strane, roditelji manje od 10 minuta na dan provedu u razgovoru s djecom.

Mia Roje Đapić, psihologinja Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, kaže kako sve što je pretjeranno loše utječe na ljude, pa tako i videoigre.

Sve što je bez kontrole, bez nadzora, može djelovati negativno na tjelesni, emocionalni i socijalni razvoj, zaključila je.

Procjenjuje se da u svijetu ima više od 2 milijarde gejmera. A manje od 1 posto njih će postati budući Luka Modrić u svijetu videoigara.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti