Osnivač Huaweija poručio: "SAD nas ne može slomiti"

Osnivač Huaweija, koji inače izbjegava medije, javno je progovorio o trenutačnoj situaciji i odnosu sa SAD-om, u kojem je njegova kompanija optužena za krađu trgovinskih tajni.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.02.2019. / 11:48

Ren Zhengfei, osnivač Huaweija (Foto: AFP)

Osnivač kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija uzvratio je američkim nastojanjima da mu kompanija završi na crnoj listi i prkosno ustvrdio da svijet ne može bez Huaweija i njegove "naprednije" tehnologije, javlja BBC u utorak. "SAD nas ne može slomiti", rekao je Ren Zhengfei u intervjuu za BBC.

"Svijet nas ne može odbaciti jer smo mi napredniji."

Ren (74) osudio je uhićenje svoje kćeri, glavne financijske direktorice Huaweija Meng Wanzhou, rekavši da je "politički motivirano".

Meng je uhićena u prosincu u Kanadi na zahtjev Sjedinjenih Država zbog navodnog kršenja američkih sankcija protiv Irana, a idući je mjesec očekuje ročište na kojem će sud odlučivati o njezinu izručenju.

"Mi se tome protivimo", kazao je Ren, "ali pustit ćemo sudove da to riješe."

Osnivač Huaweija, koji inače izbjegava medije, bio je prisiljen javno istupati posljednjih mjeseci jer se tvrtka našla pod velikim pritiskom zbog navoda o špijunaži i američke kampanje uvjeravanja drugih zemalja da zabrane njegovu tehnologiju.

Australija je prošle godine zbog sigurnosnih pitanja zabranila Huaweijevu opremu u svojoj budućoj 5G mreži.

Novi Zeland također je zabranio svom najvećem telekom operateru da koristi Huaweijevu tehnologiju za mrežu nove generacije, dok ga je Češka navodno isključila iz svoga 20 milijuna eura vrijednog natječaja za uspostavu poreznog portala.

"Amerika ne predstavlja svijet"

Američki tužitelji optužuju Huawei za krađu trgovinskih tajni i tvrde da tvrtka nudi nagrade zaposlenicima ako konkurenciji ukradu tehnološke ideje.

Ren odmahuje rukom na pritisak sa zapada.

"Ako se svjetla ugase na zapadu, istok će i dalje sjati", rekao je. "Amerika ne predstavlja svijet."

"Čak i ako uvjere još zemalja da nas privremeno ne koriste, mi uvijek možemo smanjiti (tvrtku)."

Međutim, sve je više znakova da bi mogli propasti američki napori uvjeravanja saveznika da izbjegavaju tehnologiju Huaweija. Britanska obavještajna služba zaključila je da se može upravljati sigurnosnim rizicima koje predstavlja korištenje Huaweijeve 5G opreme, izvijestio je Financial Times u ponedjeljak.

"Ako su Britanci uvjereni da mogu spriječiti prijetnje nacionalnoj sigurnosti, onda i druge zemlje mogu svoju javnost i američku administraciju da djeluju razborito kako bi omogućili svojim davateljima telekomunikacijskih usluga korištenje kineskih komponenti", rekao je neimenovani izvor za novine.

Novi Zeland također razmatra kako svesti na najmanju moguću mjeru sigurnosne rizike koje predstavlja korištenje opreme Huaweija u 5G infrastrukturi umjesto da ju u potpunosti isključi.

Premijerka Jacinda Ardern rekla je u utorak da novozelandski ured za sigurnost o Huaweijevoj sigurnosnoj prijetnji razgovara sa Sparkom, domaćim telekom operaterom kojemu je bilo zabranjeno korištenje opreme kineske tvrtke prošle godine.

Dodala je da Huawei "nikada" nije bio isključen iz potencijalnog sudjelovanja u uvođenju 5G mreže u zemlji. (HINA)
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti