U SAD-u je zabilježeno više od 100 slučajeva krađe identiteta ljudima koji su zbog pandemije novog koronavirusa dobili otkaz i ostali nezaposleni. Tim ljudima tako je uskraćena i financijska pomoć države jer su kibernetički kriminalci već preusmjerili ta sredstva na svoje račune.

Slika nije dostupna Policija ponovno upozorava: Čuvajte osobne podatke jer prevaranti opet vrebaju na internetu

Za jednog konobara iz restorana u Coloradu otkaz je trebao biti loša vijest, no kad je taj radnik podnio papire za socijalnu naknadu u navedenoj američkoj saveznoj državi, otkrio je da netko već povlači ta sredstva pod njegovim imenom i svim osobnim podacima, ali u Massachusettsu.

Stupiti u kontakt s državnom agencijom u drugoj saveznoj državi i ukazati im na krađu zasad se pokazao kao izazov zbog velikog broja prijava.

Slika nije dostupna Hakeri ponovno iskorištavaju koronavirus: Ovo je najnovija prijevara na koju morate obratiti pažnju

Lopov je iskoristio sve potrebne podatke kako bi se dočepao novca koji je namijenjen nezaposlenom konobaru, a među tim podacima su osim imena i prezimena, datum rođenja i broj s kartice za socijalno osiguranje.

Online prevaranti predstavljaju se kao nadležna državna agencija i na taj način dosad su uspjeli doći do osobnih podataka više od stotinu ljudi u SAD-u, koji nesvjesno lopovima daju sve potrebne podatke.

Slika nije dostupna Microsoft objavio: Nema zemlje koja tijekom pandemije koronavirusa nije bila izložena kibernetičkom napadu

Svi koji su zbog pandemije koronavirusa u SAD-u ostali bez posla oslanjaju se na socijalnu naknadu kako bi preživjeli nastalu krizu, kojoj zasad kraj nije na vidiku.

U tri tjedna od pojave koronavirusa u SAD-u predano je više od 16 milijuna zahtjeva za socijalnom pomoći za nezaposlene u SAD-u.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju