Ostvaruje se Googleova “najgora noćna mora”

Google najviše zarađuje od oglašavanja te svaka negativna promjena na ovom tržištu za njih može značiti milijarde dolara gubitka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.10.2022. / 12:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako je vjerovati posljednjim medijskim natpisima, čini se kako Google namjerava veći fokus staviti na - hardver. Kompanija je nedavno predstavila dva pametna telefona i pametni sat, a za sljedeću godinu najavili su Pixel tablet, dok glasine kažu kako tijekom 2023. možemo očekivati i njihov prvi savitljivi telefon.

Nova generacija uređaja iz serije Pixel Google predstavio dva pametna telefona, tablet i pametni sat

Promjena strategije i veća orijentacija na hardver, nužna je zbog situacije na tržištu posljednje vrijeme koju su mediji nazvali “Googleovom najvećom noćnom morom”. Kao najveći problem navodi se što Apple uzima Samsungu udio na tržištu, dok u isto vrijeme američki regulatori provjeravaju regularnost ugovora između Applea i Googlea o pretraživanju.

Ako regulatori krenu u akciju i Googleova tražilica izgubi svoju poziciju unutar Safarija, to bi se odrazilo na smanjenje pretraga putem Googlea. Ako, dakle, sve više korisnika telefone s Androidom zamijeni s iPhoneom, dok korisnici Appleovih telefona budu manje koristili Googleovu tražilicu, to će se direktno odraziti na Googleove prihode od oglašavanja.

Toga su, otkrili su interni dokumenti kojih su se novinari dokopali, svjesni i u Googleu i taj potencijalni gubitak korisnika žele nadoknaditi privlačenjem korisnika prema svom hardveru. Iako će nastaviti s podržavanjem drugih proizvođača telefona koji rade na Androidu, smatraju kako je najbolji način zaštite svoje platforme razvojem vlastitog hardvera.

Slika nije dostupna Google za sljedeću godinu priprema nešto novo i veoma zanimljivo

Zato namjeravaju smanjiti investicije u određene proizvode poput asistenta za automobile i Google TV te općenito za hardver trećih strana i taj novac i kadar usmjeriti prema svojim hardverskim proizvodima. Ipak taj bi potez mogao biti prilično riskantan jer brojke za prošlu godinu otkrivaju da je Google prodao samo 4,5 milijuna telefona, dok je Apple prodao čak oko 230 milijuna iPhonea.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti