zimo mobile logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
Upravljaj obavijestima
  • Prijavi se na newsletter
  • Imaš priču? Pošalji
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
Nova TV
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
  • zimo logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Putovanja
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Business

Otkrili su tržišnu nišu u kojoj gotovo nemaju konkurencije: "Prvi smo na svijetu napravili takav proizvod"

Otprilike u dvije godine napravili su cca 500 različitih kombinacija okusa od kojih bi većina prošla na tržištu. No, odlučili su se ponuditi kategoriju koje na tržištu - nema.

Martina Čizmić | 14.10.2023. / 09:59 komentari

Podijeli

Startaj Hrvatska 2023_Daš Pops
Startaj Hrvatska 2023_Daš Pops (Foto: Nova TV)

Ideja je samo ideja, dok netko ne skupi dovoljno hrabrosti (ili ludosti) i odluči ju realizirati. Upravo je to bio slučaj s Markom Šepetavcem, koji je na ideju da se bavi proizvodnjom sladoleda došao još prije 15 godina. No, u svijet sladoledarstva i slastičarstva "gurnulo" ga je rođenje kćeri, za koju su utvrdili da je alergična na mliječne proteine. 

tri vijesti o kojima se priča Komet 3I/ATLAS snimljen teleskopom Hubble Komet 3I/Atlas Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem Aguada Fénix Veliki ritualni kompleks Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira Pregled usne šupljine, ilustracija Bez boli i straha Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu

I ostalo je, kako se obično kaže, povijest. Kroz puno učenja, pokušaja i pogrešaka, Šepetavc je otkrio zanimljivu tržišnu nišu u kojoj gotovo da nema konkurencije - proizvodnja smrznutih deserta za najmlađe. Još kad se tome pridoda da su "Daš pops" proizvodi napravljeni od prirodnih sastojaka, veganski i da ih mogu konzumirati i djeca od 6 mjeseci i najstariji, uspjeh je bio na dohvat ruku.

No, nas je zanimala i ona druga strana cijele priče. Tko odnosno što sve stoji iza razvoja "Daš popsa" i koliko u proizvodnji ima ručnog rada, a koliko tehnologije. 

Startaj Hrvatska 2023_Daš Pops Predstavljen prvi proizvod sezone: ''Mi smo vječna djeca i zbog toga smo odlučili raditi ovo što radimo''

U svijet slastičarstva i izrade prirodnog smrznutog deserta krenuli ste, mogli bismo reći, silom prilika. Koliko ste, kad ste odlučili krenuti "u posao" zaista bili svjesni što to sve podrazumijeva? Imate li kakvog poduzetničkog iskustva ili ste učili u hodu?

Ovo je specifična proizvodnja kakve u biti i nema na tržištu, smrznuta dječja hrana i trebalo nam je nekih 6 mjeseci da to posložimo i izradimo dokumentaciju, odnosno zadovoljimo sve zakonske preduvjete. I onda tek kreće kako to napraviti da se održi na štapiću bez aditiva i sl. Tako da, drago mi je da zapravo uopće nisam bio svjestan u što ulazim, otkriva nam Šepetavc.

Startaj Hrvatska 2023_Daš Pops Startaj Hrvatska 2023_Daš Pops (Foto: Nova TV)

Tko vam je tijekom samih početaka bio najveća potpora i, ako bismo tako mogli reći, "pokusni kunić"? Vi sami ili ste angažirali i obitelj, prijatelje...

Definitivno je to moja žena koja je sve to prvo morala slušati kao ideju i onda još te zbrčke isprobavati, a vjerujte mi bilo je svega. Nakon što sam upisao tečaj za izradu sladoleda na štapiću definitivno sam mislio da je to to i da sada znam što radim i to samopouzdanje je dovelo do toga da sam svoje smrznute deserte gurao svima, od obitelji, prijatelja pa do poznanika od poznanika, prisjeća se.

Koliko je dugo trebalo da "usavršite" recepturu? Je li bilo "spektakularnih" promašaja? I kako uopće odabirete okuse i namirnice koje ćete koristiti?

Dok se Mia (chef) nije pojavila u našem timu, nisam shvaćao koliko sam loš. Što se tiče Miinih promašaja, ja se sjećam samo jednog ali sam ga pojeo, tako da i nije bio strašan promašaj. Otprilike smo u dvije godine napravili cca 500 različitih kombinacija okusa, i stvarno većina bi prošla na tržištu. Prvo smo odlučili što želimo, a to je ponuditi kategoriju koje nema - bez aditiva, bez aroma, bojila, dodanog šećera, mlijeka i naravno sve namiernice ekološkog uzgoja. Tu priča nije stala, već mi je na pamet pala ideja - ajde da napravimo smrznuti desert za određenu dob, a s obzirom na sastojke, zašto ne krenuti s najmanjima? Tako smo složili smrznute deserte koje mogu jesti već bebe od 6 mjeseci što je zapravo najveća diferencijacija proizvoda u usporedbi sa tržištem, ističe.

Startaj Hrvatska 2023_Daš Pops Startaj Hrvatska 2023_Daš Pops (Foto: Nova TV)

Koliko se vaš proizvodni proces promijenio od samih početaka do sad? Što su vam bili problemi s kojima ste se susreli na početku i kako ste ih riješili? Radite li sve ručno ili ste ipak angažirali neko tehnološko rješenje?

Proizvodni procesi su se u početku mijenjali na mjesečnoj bazi, sada na sezonskoj i to je nešto što će se uvijek mijenjati jer uvijek imate neku novu ideju ili stroj koji će podići cijelu priču na iduću razinu. Iskreno, rješavanje inovativnih rješenja, e tu možda najviše uživam. Najveći izazov je definitivno bio pakiranje jer radimo ručno/polu automatski na stroju koji vari vrećice, ali svaku vrećicu mi samo moramo napuniti. I onda se nađemo da nas petero pakira jednu paletu dva dana. Taman smo pred narudžbom stroja za pakiranje koji će taj problem riješiti u 2 sata. Vjerojatno ćemo zauvijek raditi dio ručno, a to se odnosi na izradu smjese čiju teksturu moraš osjetiti pod rukom i pripremu za smrzavanje gotovog proizvoda, upravo kako bismo zadržali kvalitetu, a sve popratno ćemo automatizirati ili poluautomatizirati, 

Na što morate posebno obratiti pozornost? Imate li neku "tajnu" recepturu ili tehniku koja vaše deserte čini drugačijima od drugih?

Uf, ovo je ozbiljno pitanje. Tehnika je tu sve, pritom mislim na ručni rad, kako dobiti kremastu teksturu i viskoznost smjese sastojaka, bez aditiva, aroma i sl., a da se sve to održi na štapiću i preživi lanac distribucije. Naše proizvode, najbolje poznajemo mi sami pa smo prateći specifičnosti, sami doradili stroj, kako bismo mogli dobiti željenu kvalitetu, ističe Šepetavc.

Veganski i proizvodi bez laktoze sve se više traže, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Kakve su povratne informacije u vašem slučaju? Što kupce najviše oduševljava? Imaju li kakve zamjerke ili sugestije?

Daš Pops Daš Pops (Foto: Nova Studio)

Za sada, su sve pozitivne i ljudi nam doslovno zahvaljuju i govore da smo ih spasili i da konačno oni ili njihovi bližnji mogu opušteno jesti ledeni desert. Ono što smo primijetili jest da s obzirom na sastav u kojem nema ništa umjetnoga, ljude iznenadi okus, kao - uuu, ovo je stvarno jabuka ili lješnjak, to je onaj okus koji negdje čuvamo u glavi, a već smo ga zaboravili…Uvijek ima netko nešto za nadodati, a nas zanima što naši kupci imaju za reći, zbog toga možemo biti samo bolji, pohvalio se.

S obzirom na to da koristite ekološke sirovine i namirnice, gdje ih nabavljate? Surađujete li s domaćim proizvođačima? Kako uopće pronalazite same namirnice?

Što se namirnica tiče, to je dosta izazovno, s obzirom da se radi o proizvodu za dojenčad, sve mora biti prema iznimno visokom standardu bez tragova ičega, tako da je izbor jako sužen. Naravno, pokušavamo što više nabavljati u Hrvatskoj, a zatim su tu Slovenija, Austrija, Njemačka, uglavnom 90% je EU, dodaje.

Što za vas znači sudjelovanje u projektu "Startaj Hrvatska"?

Za nas je projekt Startaj Hrvatska od velike važnosti upravo u dijelu marketinga i promocije, s obzirom da smo prvi u svijetu napravili smrznuti desert za određenu dob djeteta tj. za 6+ i 12+ mjeseci. S obzirom da to ne postoji, najveći je izazov predstaviti kupcima takvu inovaciju u prehrani. Ovako, kroz projekt, uz partnere Nova TV i Spar Hrvatska, idealno je da upoznamo naše kupce sa proizvodima koje nudimo, zaključio je na kraju Marko Šepetavc.
 

PODIJELJENO 0 PUTA

Podijeli

aktualno najčitanije
DeepMind raspisao natječaj za potpuno novo radno mjesto: Žele saznati kako će AI utjecati na raspodjelu moći i bogatstva
Viši ekonomist za AI
DeepMind raspisao natječaj za potpuno novo radno mjesto: Žele saznati kako će AI utjecati na raspodjelu moći i bogatstva
Pokušao trgovati kriptovalutama pa ostao bez skoro pet tisuća eura
Nova prevara
Pokušao trgovati kriptovalutama pa ostao bez skoro pet tisuća eura
Znanstvenici mapirali razvoj moždanih stanica od embrija do odrasle dobi
Novo istraživanje
Znanstvenici mapirali razvoj moždanih stanica od embrija do odrasle dobi
Muskova vizija budućnosti čovječanstva je raj, no put do njega je prepun traume i disrupcije
Objasnio na što misli
Muskova vizija budućnosti čovječanstva je raj, no put do njega je prepun traume i disrupcije
U Njemačkoj i kamioni za smeće koriste umjetnu inteligenciju
AI svuda i uvijek
U Njemačkoj i kamioni za smeće koriste umjetnu inteligenciju
Bizaran novi trend generacije Z za neke je najgora noćna mora: Nećete vjerovati što rade i snimaju
Neki stručnjaci su to - pohvalili
Bizaran novi trend generacije Z za neke je najgora noćna mora: Nećete vjerovati što rade i snimaju
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
Tehnologija kao oblik prilagodbe
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
Ne brojte svaki korak: Evo što je važnije za zdravlje
Nova studija
Ne brojte svaki korak: Evo što je važnije za zdravlje
Google je upravo svoje Karte učinio još boljima
Stižu nove opcije
Google je upravo svoje Karte učinio još boljima
Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu
Bez boli i straha
Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu

Vezane vijesti

Ne propustite ni ovo

vijesti
Policija najavila veliku akciju za vikend
Dani Martinja
Policija izlazi na ulice u velikom broju: "Testirat će se svi"
Djeca nakon ručka hitno prevezena u bolnicu: Otkriven uzrok, pokrenuta hitna istraga
U Budimpešti
Masovno trovanje u susjedstvu: Deseci djece hitno prevezeni u bolnici, pokrenuta istraga
Kripto prevarant i supruga ubijeni u Emiratima
Namamili ih na sastanak
Ubijeni milijunaš i supruga: Raskomadane ih pronašli u kontejnerima
show
Severina na koncertu u Areni Zagreb s 53 godine napravila tri zvijezde
legenda od žene!
Ona ima 53 godine?! Sevka na bini u Areni napravila tri zvijezde, ovo morate vidjeti
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Gordan Grlić Radman u šetnju zagrebačkom špicom poveo suprugu Marijanu
evo kako izgleda!
Ministar Grlić Radman pod ruku je u šetnji špicom vodio suprugu, o kojoj je poznato samo jedno
zdravlje
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
zabava
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Pokažite što znate!
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
tech
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
Tehnologija kao oblik prilagodbe
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
sport
Agent otkrio: Kirilo Savčenko potpisao ugovor s Hajdukom
Agent otkrio
Hajduk zaključio transfer nakon velike pobjede: Na Poljud stiže mladi reprezentativac
Ružna scena s Poljuda: Arnel Jakupović krenuo u okršaj s navijačima, suigrači ga spriječili
Tenzije kod fenjeraša
Ružna scena s Poljuda: Igrač Osijeka krenuo u okršaj s navijačima, suigrači spriječili sukob
Marko Livaja odbio uzeti kapetansku traku od Krovinovića
snimile kamere
Marko Livaja odbio uzeti kapetansku traku od Filipa Krovinovića
tv
MasterChef: Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
BORBA!
Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
MasterChef: Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
SVAKA ČAST!
Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
MasterChef: ANKETA: Četiri dodatne komponente - završavanje jela ili serviranje? Je li Stjepan u pravu?
RAZOČARALI!
ANKETA: Četiri dodatne komponente - završavanje jela ili serviranje? Je li Stjepan u pravu?
putovanja
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Fini kolač sa šljivama: Jesenski desert koji koji se jede - bez grižnje savjesti
Zdrava verzija
Fini kolač sa šljivama: Jesenski desert koji koji se jede - bez grižnje savjesti
novac
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
lifestyle
Odabrali ste najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
uvijek besprijekorna
Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
Franka Batelić kaput sa šalom 2025.
A tako je šik
Savršen kaput za zimu u kojem vam neće biti hladno, a ima ga i Franka Batelić
Zašto birati eriku prije vrijeska?
zanimljivo i korisno
“Načinjena je nepravda prema prirodi“: Evo zašto bismo uvijek trebali birati erike, a ne ovakav vrijesak
sve
Agent otkrio: Kirilo Savčenko potpisao ugovor s Hajdukom
Agent otkrio
Hajduk zaključio transfer nakon velike pobjede: Na Poljud stiže mladi reprezentativac
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Ružna scena s Poljuda: Arnel Jakupović krenuo u okršaj s navijačima, suigrači ga spriječili
Tenzije kod fenjeraša
Ružna scena s Poljuda: Igrač Osijeka krenuo u okršaj s navijačima, suigrači spriječili sukob
 

Nastavi čitati

Business
Startaj Hrvatska 9.11.
Startaj Hrvatska 2025.

U ''Startaj Hrvatska'' iz Velike Gorice stižu bućine sjemenke prelivene čokoladom

piše Zimo
Business
Shein, ilustracija
Kreće istraga i saslušanje

Francuska pokrenula postupak suspenzije popularne internetske trgovine: "Dosta je!"

piše Martina Čizmić
Business
Advanced Technology Days
20. Advanced Technology Days

Kako umjetna inteligencija i tehnologija mijenjaju poslovne strategije

piše Martina Čizmić
Business
Proizvodnja čipova, ilustracija
Pogledi upereni u Berlin i Peking

Njemačke tvrtke pokušavaju ublažiti probleme u opskrbi čipovima: Neke skraćuju radno vrijeme, druge traže alternative

piše Hina
Business
ChalLEANge konferencija
Malo drugačija konferencija

Nemojte da vas zaigrani naslovi panela zavaraju: ChalLEANge 2025 možda ima smisla za humor, ali s poslom se ne šali

piše Zimo
Business
Student, ilustracija
Prilika za mlade stručnjake

Hrvatska tek jedna od 30 zemalja u svijetu u globalnom programu za razvoj jednog od najvažnijih tehnoloških lidera današnjice

piše Martina Čizmić
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Dnevnik
  • Nova Plus
  • Gol.hr
  • Zadovoljna
  • Kreni Zdravo
  • NovaTV
  • DomaTV
Upravljaj obavijestima