Otkriven i testiran nanomaterijal koji bi zaštitne maske mogao učiniti superučinkovitima protiv koronavirusa

Tim znanstvenika iz španjolskog nacionalnog istraživačkog vijeća (CSIC) uspio je napraviti nanomaterijal sposoban eliminirati novi koronavirus korištenjem na zaštitnim maskama, tkanini, rukohvatima i kvakama na vratima.

Branimir Vorša | 18.02.2021. / 14:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Novi nanomaterijal sastoji se od nanočestica bakra koje sprječavaju proteine SARS-CoV-2 virusa da se šire i razmnožavaju.

Novi materijal već je zaštićen patentom, a mogao bi se koristiti kao premaz na zaštitnim maskama, u zaštitnoj odjeći za bolniču uporabu te kao premaz za kontaktne površine, poput rukohvata ili površina u javnom prijevozu, priopćio je CSIC.

Španjolski znanstvenici trenutno proučavaju načine kako razviti industrijsku proizvodnju tog materijala i dovesti g ana tržište.

Ta nova tehnologija sastoji se od nanočestica koje reagiraju s proteinima novog koronavirusa, mijenjaju ih putem mehanizma oksidacije te blokiraju njihovu sposobnost ulaska u ljudske stanice, pojašnjava Jose Miguel Palomo, voditelj razvoja tog novog materijala iz CSIC-a.

Novi materijal vrlo je učinkovit u sprječavanju funkcionalnih proteina SARS-CoV-2 virusa, posebno 3CLpro proteaze (sudjeluje u procesu razmnožavanja virusa) i šiljastog proteina (omogućuje ulazak virusa u ljudske stanice).

Nanomaterijal čine čestice bakra sa samo jednim stanjem oksidacije. Prema tvrdnjama španjolskih znanstvenika, to materijalu omogućuje veliku biološku aktivnost koja dosad nije uočena kod drugih spojeva.

Materijal je već testiran kao premaz za kirurške zaštitne maske napravljene od polipropilena ili pamuka.

To je vrlo važno obzirom da pruža novi tip učinkovitih maski s direktnom deaktivacijom SARS-CoV-2 virusa, kao i sprječavanje prenošenja putem mehaničke prepreke (filtera) te bi omogućio zaštitu tekstila za bolničku uporabu, ističu španjolski znanstvenici.

Novi materijal uspješno je testiran i na metalnim površinama (čeliku i željezu).

Izvor: Nano Magazine

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti