Otkriven posve novi soj koronavirusa - NeoCoV: Znanstvenici upozoravaju na biološku prijetnju te visoke stope smrtnosti i prijenosa

Kineska studija koja čeka znanstvene recenzije otkrila je posve novi soj koronavirusa kod šišmiša te upozorava da antitijela koja štite od virusa SARS-CoV-2 i MERS-CoV neće raditi protiv tog novog soja.

Branimir Vorša | 28.01.2022. / 11:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineski znanstvenici otkrili su posve novi soj koronavirusa i upozorili su na potencijalnu prijetnju za biološku sigurnost koju taj virus predstavlja. Taj je novi soj isto tako podložan mutacijama, može se prenijeti sa životinja na ljude i ne može biti unakrsno neutraliziran antitijelima koja ciljaju virus SARS-CoV-2.

Slika nije dostupna Nova podvrsta omikrona otkrivena u susjedstvu: Još nije poznato kakve su joj karakteristike

Kineski znanstvenici, od kojih većina dolazi sa Sveučilišta Wuhan, neočekivano su otkrili da soj NeoCoV otkriven u Južnoj Africi i njegov bliski srodnik PDF-2180-CoV mogu učinkovito koristiti neke vrste enzima koji pretvara angiotenzin 2 kod šišmiša (ACE2) i, manje povoljno, ljudski ACE2 za ulazak u stanice.

SARS-CoV-2, koji je prvi put identificiran u Wuhanu, a kasnije izazvao pandemiju COVID-19, također koristi ACE2 za ulazak u ljudsko tijelo.

Studija kineskih znanstvenika objavljena je u nerecenziranom izdanju na znanstvenom repozitoriju bioRxiv i upućuje na to da se infekcija tim novim sojem, koji trenutno cilja šišmiše, ne može unakrsno neutralizirati antitijelima koja ciljaju viruse SARS-CoV-2 ili MERS-CoV.

Kineski znanstvenici priznaju da priroda virusa NeoCoV ostaje zagonetna te upozoravaju na potencijalnu prijetnju biološkoj sigurnosti za ljude, s visokom stopom smrtnosti i prijenosa.

Slika nije dostupna Ima li dobrovoljaca? Sveučilište traži ljude koji su se spremni zaraziti koronavirusom u ime znanosti

Druge nedavne studije, koje su također proveli kineski znanstvenici, pokazale su da je "predak" varijante omikron, koji je izazvao novi val infekcija diljem svijeta i koji je danas dominantan u mnogim svjetskim zemljama, skočio s ljudi na miševe, brzo akumulirao mutacije koje su pogodile zarazi tog domaćina te se zatim ponovno vratio na čovjeka.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti