Američka kompanija MicroCHIPS izradila je tehnologiju koja će omogućiti potpunu kontrolu nad začećem ili u liječenju drugih bolesti. 

Čip veličine 20 x 20 x 7 milimetra ima vijek trajanja od 16 godina i mogao bi ženama pomoći u kontroli začeća na način da se čip ugradi ispod kože. Naime, ovaj čip sadržaj mikrorezervoare koji sadrže levonorgestrel, pripravak za hitnu kontracepciju, koji se može koristiti nakon nezaštićenog snošaja ili kad zakaže neka od kontracepcijskih metoda. 

Pomoću daljinskog upravljanja žena će moći isključiti čip kad želi začeće, i uključiti ga natrag kada će za tim biti potrebe. Osim za kontracepciju, ovaj čip se može koristiti i za liječenje drugih bolesti, s obzirom da se u njemu nalazi rezervoar koji može sadržavati i druge lijekove.  

“Pojedini rezervoar može se otvoriti na zahtjev ili na temelju unaprijed definiranog rasporeda kako bi se precizno kontrolirala količina lijeka ili aktivacija senzora.”, istaknuto je na službenim stranicama

Čipovi su već testirani u kliničkim pokusima na ljudima s otpuštanjem lijeka za osteoporozu ženama u postmenopauzi od jednog mjeseca, što pokazuje da tehnologija zapravo funkcionira, bez negativnih imunoloških reakcija.  

Uređaj se implementira pomoću lokalne anestezije i proces traje svega 30 minuta. Spomenimo kako je zaklada Bill & Melinda Gates dio ovog programa, te se nadaju kako će američka administracija za hranu i lijekove odobriti ovaj uređaj za nova testiranja slijedeće godine kako bi proizvod stigao na tržište 2018. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju