Ovo ćete vidjeti na jednoj od milijun slika: Primjećujete li što je neobično na fotografiji koja je zbunila internet?

Osoba s fotografije kaže kako ta slika nije lažna, niti je na njoj korišten photoshop.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.12.2023. / 09:18

Fotografija snimljena iPhoneom (Foto: Tessa Coates/Instagram)

Brojni tehnološki mediji raspisali su se ovih dana o neobičnoj fotografiji žene u vjenčanici. Iako je snimljena početkom prošlog mjeseca, tek je sada postala viralna, a samo jedan pogled na fotografiju objašnjava i zašto. Osoba na slici, glumica Tessa Coates, nalazi se ispred dva zrcala, a fotografija prikazuje nju i njena dva odraza u zrcalu s različitim položajima ruku.

  Fotoaparat Umjetna inteligencija fotografima daje "prekrasne nove mogućnosti" i pomaže im brzo ostvariti njihove vizije

Prva pomisao kada vidite ovu fotografiju jest da je netko pretjerao s photoshopom, no kako je Coates objasnila na svom profilu na Instagramu, to nije lažna fotografija, odnosno na njoj nije korišten photoshop, niti opcije poput panorame ili Live Photoa. Odgovor na pitanje što se dogodilo odlučila je potražiti u Appleovoj trgovini, jer je fotografija snimljena s iPhoneom

Jedan od stručnjaka za iPhone objasnio joj je kako Appleovi telefoni nisu fotografski aparati, to su računala, a ovakav način snimanja naziva se računalnom fotografijom. Zahvaljujući takvom načinu fotografiranja, mogući su i rezultati poput ovog, a stručnjak u Appleovoj trgovini rekao je Coates kako se fotografije poput ove snime jednom u milijun pokušaja.

Kada na iPhoneu, ali i drugim telefonima dodirnete virtualnu tipku za snimanje, uređaj ne snimi samo jednu fotografiju, već nekoliko njih koje kombinira kako bi dobili najbolju moguću sliku. U ovom slučaju, čini se kako je iPhone na slici prepoznao tri osobe, a ne jednu osobu i dva ogledala te je za svaku od njih odabrao najbolju moguću pozu koju je onda umjetna inteligencija povezala u jednu sliku. Rezultat je prilično bizarna fotografija.

  Činjenica i laž Kome više vjerovati? Umjetna inteligencija stvarne ratne fotografije prikazuje kao lažne

Usprkos tome što je Coates napisala kako ovo nije lažna fotografija te usprkos komentaru iz Applea, ipak nisu svi uvjereni da je fotografija nastala samo s jednim dodirom prsta po virtualnom okidaču. Poznati analitičar koji godinama prati Apple John Gruber koji vodi stranicu Daring Fireball tako smatra kako je riječ ili o fake fotografiji koja je napravljena s ciljem da postane viralna ili je na njoj korištenja opcija panorame. Naime, on smatra kako je malo vjerojatno da je iPhone u tako kratkom vremenu uspio snimiti fotografiju na kojoj osoba stoji u tri različite poze, a da se to ne vidi kao nekakvo zamućenje na slici.

Izvor: BGR
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti