Ovo je kontroverzna aplikacija za kojom je poludio cijeli svijet

Iz dana u dan se pojavljuje sve više aplikacija za pametne telefone, ali mali broj njih uspije doživjeti svjetsku slavu.

Monika Nožić Monika Nožinić | 27.03.2015. / 15:30

Ovo je kontroverzna aplikacija za kojom je poludio cijeli svijet

Iz dana u dan se pojavljuje sve više aplikacija za pametne telefone, ali mali broj njih uspije doživjeti svjetsku slavu. Meerkat je jedna od onih koja je ovaj cilj ostvarila jer je u vrlo kratkom vremenskom razdoblju za financiranje uspjela prikupiti 12 milijuna dolara, a ukupna vrijednost kompanije procjenjuje se na 40 milijuna dolara.

Ovo je kontroverzna aplikacija za kojom je poludio cijeli svijet

Što je zapravo Meerkat?

Meerkat je servis za video streaming. Ova aplikacija služi za live video streaming sa pametnog telefona direktno na internet. Meerkat funkcionira u kombinaciji s Twitterom pa svatko sa svojim followerima može podijeliti ono što želi.

S druge strane, svako tko prati stream može i komentirati. Aplikacija je vrlo jednostavna za korištenje i ima samo dvije opcije: "započni odmah sa streamom" ili "zabilježi stream za kasnije". Čim korisnik počne sa streamom sadržaja, 'tvit' će obavijestiti sve njegove followere.

Ovo je kontroverzna aplikacija za kojom je poludio cijeli svijet

Tko koristi Meerkat aplikaciju?

Ovu aplikaciju trenutno koristi 300 000 aktivnih korisnika, a taj broj se svakodnevno povećava. Na nedavno održanom "South by South West" festivalu u Teksasu, Meerkat je bila aplikacija o kojoj se najviše pričalo.

Zašto je kontroverzna?

Meerkat je u svom kodu imao manu koja je hakerima omogućavala da "livestream" zamjene bilo kojim videom. Aplikacija svakom streamu daje jedinstveni ID kod koji se, nakon što je otkriven, vrlo lako može zamijeniti drugim. Tom će prilikom korisničke informacije ostati sigurne, ali će video biti zamijenjen.

Ovo je posebno opasno za poznate osobe jer, primjerice, Jimmy Fallon ovu aplikaciju koristi za streaming proba svojih emisija.

Međutim, kompanija je izjavila da je popravila ovu manu, ali obzirom da je servis još uvijek nov, potrebno je neko vrijeme kako bi se otkrilo jesu li svi problemi otklonjeni.

Kao i svaku novu tehnologiju, i Meerkat bi trebalo isprobati. Koristite je oprezno i dijelite samo onaj sadržaj za koji smatrate da bi ga vaši pratitelji trebali vidjeti. Velika je vjerojatnost da će stream netko snimiti i da će zauvijek kružiti internetom.

Meerkat je za sada dostupan samo na iOS uređajima, a možete je preuzeti ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti