Ovo je najbolja "Big Tech" dionica godine

Iza najpoznatijih tehnoloških kompanija još je jedna nevjerojatno uspješna godina, a 2021. bila je posebno uspješna za Alphabet.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.12.2021. / 12:30

Digitalni novac (Foto: Getty images)

I ova godina, kojoj upravo odbrojavamo posljednje dane, prošla je u znaku pandemije koronavirusa koja i dalje utječe na način na koji živimo i radimo. Od početka širenja virusa SARS-CoV-2 uništeni su mnogi poslovi, no zato je biznis nekih drugih, a to se pogotovo odnosi na tehnološke kompanije, još više procvao.

Razlozi su jasni, pandemija je dodatno naglasila važnost tehnoloških alata i digitalizacije, a među tvrtkama koje su najviše profitirale nalaze se poznata Big Tech imena, kojima možemo dodati Teslu, Zoom i druge IT kompanije.

Slika nije dostupna Ples bilijuna: Tri velike tehnološke kompanije ostvarile rekordnu tržišnu vrijednost na burzi

Dok su sve najpoznatije velike tehnološke tvrtke godinu u velikom plusu, jedna se ipak izdvaja, a to nije, kako bi možda na prvi pogled pomislili Apple. Najveći rast cijene dionice, a time i vrijednosti u 2021. zabilježio je - Alphabet, kompanija čiji su dio, među inim, Google i Waymo. Do ovog tjedna zabilježili su godišnji rast cijene dionice od skoro 70 posto.

Po tom parametru, na drugom mjestu nalazi se Microsoft iza kojeg je također odlična godina, a cijena dionice tijekom 2021. porasla je za više od pedeset posto. Apple je na trećem mjestu s “tek” 33 posto godišnjeg rasta, na četvrtom mjestu je Meta (23-postotni rast), dok je Amazon, zanimljivo, u plusu samo pet posto.

Što se Tesle tiče, Muskova kompanija zabilježila je godišnji rast od 51 posto te je njena tržišna vrijednost veća od bilijun dolara.

Alphabet veliki rast cijene dionica najviše može zahvaliti odličnoj zaradi od oglašavanja te je, prema podacima za treći ovogodišnji kvartal, zabilježeno povećanje prihoda od oglasa od 43 posto, a zabilježen je veliki rast prihoda od oglasa na YouTubeu te od cloud infrastrukture. Analitičari iz Argusa ove brojke i oporavak nakon lošeg prošlogodišnjeg drugog kvartala nazvali su nevjerojatnim.

Slika nije dostupna Korisnici više vjeruju Amazonu i Googleu nego Appleu, a najmanje povjerenja imaju u Facebook

Trenutačna tržišna vrijednost ove kompanije malo je niža od 2 bilijuna dolara te bi, uz blagi ovotjedni porast, početkom 2022. ona mogla premašiti tu cifru.

Izvor: CNBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti