Ovo su jedinstvene vještine koje roboti (još) ne mogu koristiti

Poslodavci najviše cijene jedinstvene ljudske vještine poput komunikacije, suradnje, rješavanja problema, organizacije, vodstva, suradnje s korisnicima i upravljanja, u čemu roboti još nisu dovoljno dobri.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.05.2018. / 13:10

Sastanak (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Mišljenja stručnjaka za umjetnu inteligenciju i robotiku vezana za njihov utjecaj na čovječanstvo i radna mjesta u budućnosti različita su – velikih promjena i otkaza sigurno će biti, no još je rano govoriti o broju ljudi koji će izgubiti svoja radna mjesta zbog robota. U razgovoru za ZIMO jedan od stručnjaka na ovom području Rudradeb Mitra rekao je kako će umjetna inteligencija zamijeniti ljude u nekim poslovima – to se pogotovo odnosi na "besmislene rutinske poslove", no zato će otvoriti brojne nove mogućnosti za nove i zanimljivije poslove.

Nedavno istraživanje koje je na skoro 20 tisuća poslodavaca iz šest različitih industrijskih sektora provela kompanija Manpower Group pokazalo je kako trenutno najmanja opasnost od otkaza zbog robotike i automatizacije prijeti ljudima koji rade direktno s korisnicima (pri čemu se misli na komunikaciju s ljudima licem u lice, a ne na telefonsku i internetsku korisničku podršku) te radnicima u proizvodnji – pri čemu nisu detaljno precizirali na što se to odnosi jer se često upozorava kako su radnici na proizvodnim trakama ugroženi od automatizacije.

Nema otkaza!

Većina kompanija koja je sudjelovala u ovom istraživanju namjerava zadržati isti broj zaposlenika kao i dosad, a zbog utjecaja automatizacije neke čak tijekom sljedeće dvije-tri godine namjeravaju zaposliti nove ljude.

Što se tiče radnih mjesta koja su ugrožena robotima i AI, kao što je to spomenuo i Rudradeb Mitra, najveća opasnost prijeti administrativnim i uredskim poslovima koje će s vremenom zamijeniti automatizacija.

Ovo je istraživanje pokazalo i koje ljudske vještine poslodavci najviše cijene i teško ih je pronaći, a pogotovo ih ne mogu dobiti od robota (barem ne današnjih robota i današnje AI) te su iz Manpower Groupa izdvojili njih sedam: komunikacija, suradnja, rješavanje problema, organizacija, vodstvo, suradnja s korisnicima i upravljanje.

Za 60 posto poslodavaca najvažnija je upravo dobra komunikacija zaposlenika, a iako se umjetna inteligencija po tome još ne može uspoređivati s ljudima i njihovim komunikacijskim vještinama, na jučerašnjoj Googleovoj konferenciji imali smo prilike vidjeti (i čuti) koliko su komunikacijske vještine Googleova Assitanta napredovale te sada (vrlo uspješno) može razgovarati s korisnicima, dogovarati sastanke itd.

Izvor: Fast Company

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti