Ovo su kompanije čija bi tržišna vrijednost mogla premašiti bilijun dolara

Tri su kompanije s potencijalom da njihova tržišna vrijednost premaši bilijun dolara – Apple, Google i Amazon

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.08.2016. / 08:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ljubitelji Applea dugo su čekali da ova kompanija predstavi telefone s velikim ekranima, a Tim Cook tu im je želju ispunio u rujnu 2014. kada je predstavio iPhone 6 i 6 Plus. Ovi su telefoni bili pun pogodak te je Apple iz kvartala u kvartal obarao prodajne rekorde, povećavajući zaradu i profit, a konstantno je rasla i tržišna vrijednost kompanije. Kada je ona dosegla vrijednost od nevjerojatnih 750 milijardi dolara neki su analitičari pretpostavili kako će Apple postati prva kompanija čija će tržišna vrijednost premašiti bilijun dolara. No, s obzirom da je ova kompanija podbacila s pametnim satom od kojeg su analitičari puno očekivali, a niti iPhone 6S/6S Plus nisu donijeli neke novitete koji bi privukli još veći broj korisnika, vrijednost Applea s vremenom je smanjena pa ih je na kratko vrijeme prestigao Google, odnosno Alphabet.

Da bi neka kompanija dosegla vrijednost od bilijun dolara, ona prvo mora ispuniti dva uvjeta, smatraju na Business Insideru, a to su da moraju djelovati na velikom tržištu na kojem postoji potencijal za veliki rast i, naravno, moraju dominirati na takvom tržištu te, prema BI-u, danas postoje tri kompanije koje bi mogle premašiti bilijun dolara tržišne vrijednosti. Jedna je, naravno, Apple koji je usprkos navedenim problemima i dalje najvrjednija kompanija na svijetu te njena tržišna vrijednost iznosi skoro 590 milijardi dolara. Prema dosadašnjim glasinama, niti ovogodišnji model iPhonea neće donijeti neke veće promjene tako da ne treba očekivati rekordnu prodaju, no zato za sljedeću godinu kada Apple slavi desetgodišnjicu predstavljanja prvog iPhonea pripremaju veliki redizajn i velike promjene ovog telefona.

Također, tehnološki mediji govore kako će ova kompanija sljedeće godine predstaviti novi model pametnog sata koji bi napokon trebao pokrenuti ovo tržište i koji bi mogao privući desetke milijuna ljudi. Dugoročno, novi veliki izvor prihoda za Apple mogao bi biti i automobil kojeg ova kompanija navodno razvija već neko vrijeme, ali kojeg bi trebali predstaviti tek za nekoliko godina.

Druga kompanija čija bi vrijednost u budućnosti mogla premašiti bilijun dolara jest Alphabet (u sklopu kojeg se nalazi Google) koji dominira tržištem online oglašavanja i za kojeg analitičari predviđaju daljnji rast prihoda i profita tijekom sljedeće dvije godine. Prema nekim izračunima, za dvije godine tržišna vrijednost Alphabeta mogla bi iznositi oko 950 milijardi dolara.

Treća kompanija koja bi mogla probiti ovu granicu od bilijun dolara jest Amazon koji, prema novinarima Business Insidera, dugoročno ima najveći potencijal za ostvarivanje tržišne vrijednosti od bilijun dolara. Za to postoje dva razloga – e-trgovina i cloud usluge na kojima Amazon već sada dominira, a u budućnosti im se pruža prilika za još veći rast i zaradu, što bi dugoročno moglo dovesti do konstantnog rasta cijene dionica i tržišne vrijednosti veće koja bi za nekoliko godina mogla premašiti bilijun dolara.  

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti