Ovo su najbolji telefoni predstavljeni u 2016. godini

Samsung, LG, HTC, Sony i druge kompanije u prva četiri mjeseca ove godine predstavili su svoje najjače adute s kojima žele osvojiti tržište

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.04.2016. / 08:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Gotovo sve najpoznatije mobilne kompanije na svijetu u prva četiri mjeseca ove godine predstavile su nove modele smartphonea, a u većini slučajeva (osim npr. Applea) predstavljeni su najjači ovogodišnji modeli koji će konkurirati za titulu najboljeg telefona godine. Svi uređaji mogu se pohvaliti s odličnim hardverom i kvalitetnim kamerama, a razlikuju se po opcijama poput zakrivljenosti ekrana (Galaxy S7 Edge), dostupnosti različitih modula (LG G5) i cijeni (Xiaomijev Mi 5). Ovo su najbolji pametni telefoni predstavljeni ove godine:

Samsung Galaxy S7/S7 Edge – prošlogodišnji Samsungov smartphone sa zakrivljenim ekranom Galaxy S6 Edge proglašen je najboljim pametnim telefonom u 2015., a ovogodišnje modele Consumer Reports proglasio je trenutno najboljim mobilnim uređajima na svijetu. Galaxy S7 i S7 Edge rade na Snapdragonu 820 i 4GB RAM-a, imaju 32, odnosno 64GB memorije koja se može proširiti putem memorijskih kartica, rezolucija kamere iznosi 12MP, a osim po zakrivljenosti ekrana, razlikuju se i po dijagonali – S7 ima 5,1, a S7 Edge 5,5 inčni ekran. Kao najveće prednosti ovih telefona u Consumer Reportsu izdvojili su brz procesor, ekran visoke rezolucije, izdržljivu bateriju i iznimno kvalitetnu kameru te utor za memorijske kartice i vodootpornost.

LG G5 – jedna od opcija koju bi korisnici htjeli vidjeti na pametnim telefonima jest mogućnost zamjene baterije, a LG je to omogućio u modelu G5 kojeg su u veljači predstavili na mobilnom sajmu u Barceloni. Ovaj modularni telefon omogućuje da, osim nove baterije, s njim povežete i druge zanimljive nastavke (CAM Plus, HiFi Plus itd.), a za očekivati je da će LG s vremenom predstaviti nove module. Što se hardvera tiče, G5 također dolazi sa Snapdragonom 820, ima 4GB RAM-a i 32GB memorije za pohranu podataka koja se može proširiti putem microSD memorijskih kartica kapaciteta do 200GB. Sa stražnje strane nalaze se dvije kamere (standardna 16MP i širokokutna 8MP), sprijeda je 8MP kamera, a treba još spomenuti i Marshmallow verziju Androida te ekran dijagonale 5,3 inča rezolucije 2,560x1,440 piksela.

HTC 10 – HTC-ova 'desetka' hardverski je slična kao i većina telefona s ovog popisa te ima 5,2 inčni ekran (rezolucija 2,560x1,440 piksela), radi na Snapdragonu 820, ima 4GB RAM-a i 32, odnosno 64GB prostora za pohranu podatka, uz utor za microSD memorijske kartice. Stražnja kamera rezolucije 12MP ima optičku stabilizaciju i laserski autofokus, a s optičkom stabilizacijom slike može se pohvaliti i prednja 5MP kamera. Ostale zanimljive opcije uključuju bateriju kapaciteta 3,000mAh i tehnologiju brzog punjenja Quick Charge 3.0 zahvaljujući kojoj se baterija za samo trideset minuta može napuniti na 50 posto kapaciteta.

Huawei P9 i P9 Plus - Huawei je nedavno predstavio dva top modela koji bi mogli privući korisnike koji, osim snažnog hardvera, traže smartphone s odličnom kamerom. Naime, P9 i P9 Plus dolaze s dvije stražnje 12MP kamere (RGB i monokromatska) koje su razvili u suradnji s Leicom te s prednjom 8MP kamerom za selfije. Oba modela rade na osmojezgrenom Kirin 950 procesoru, imaju 4GB RAM-a, 64GB memorije za pohranu podataka (model P9 dostupan je i u modelu s 3GB RAM-a i 32GB memorije), utor za memorijske kartice, a rade na Androidu 6.0 Marshmallow. Razlikuju se po veličini ekrana – P9 ima 5,2 inčni Full HD ekran, a model Plus ima još veći, 5,5 inčni Full HD ekran, kapacitetu baterije i po Press Touch tehnologiji (prepoznavanje jačine dodira po ekranu) koja je dostupna samo na Plus modelu

Sony Xperia X Performance - iako su nedavno kružile informacije kako Sony namjerava odustati od daljnjeg razvoja mobilnih telefona, ova je kompanija u veljači na Mobile World Congressu predstavila tri nova modela smartphonea, od kojih je najjači Xperia X Performance. Kao i većina do sada nabrojenih modela, i ovaj smartphone pogoni Snapdragon 820, ima 3GB RAM-a i 32GB memorije, a zahvaljujući utoru za microSD kartice, na njega je moguće pohraniti dodatnih do 200GB fotografija, pjesama, videozapisa i drugog sadržaja, a treba spomenuti i senzor otisaka prstiju. Dijagonala ekrana iznosi 5 inča (rezolucija od 1920x1080 piksela), stražnja kamera ima 23MP, dok se s prednje strane nalazi 13MP kamera.

Xiaomi Mi5/Mi 5 Pro - kompanija poznata po kvalitetnim telefonima koji su jeftiniji od konkurentskih modela sličnog hardvera u veljači je predstavila svoj najjači smartphone do sada. Mi 5 ima ekran dijagonale 5,15 inča (Full HD rezolucija), radi na, naravno, Snapdragonu 820 i posljednjoj verziji Androida (Xiaomi na svojim telefonima koristi MIUI sučelje). Rezolucija stražnje kamere iznosi 16MP, s prednje strane nalazi se 4MP kamera, a na tržištu će se pojaviti u dvije verzije – klasičnoj koja ima 32, odnosno 64GB memorije i 3GB RAM-a te u Mi 5 Pro verziji s 4GB RAM-a i 128GB memorije za pohranu podataka. Ostale opcije uključujuću USB-Type C, NFC te čitač otisaka prstiju, ali najveća prednost u odnosu na ostale nedavno predstavljene modele bit će cijena.

iPhone SE Dok svi najjači telefoni predstavljeni ove godine imaju ekrane veće od pet inča, Apple je nedavno predstavio telefon sa snažnim hardverom (kakav je ugrađen i u najjači iPhone 6S) i ekranom dijagonale 4 inča. U Appleu su se pohvalili kako je ovo najsnažniji 4 inčni telefon na svijetu te se nadaju kako će kombinacija malog ekrana, snažnog hardvera i cijene (ovo je najjeftiniji iPhone s novim hardverom) privući veliki broj korisnika i povećati potražnju za njihovim telefonima do rujna kada će predstaviti iPhone 7 i 7S.

Koji je po vama najbolji telefon predstavljen ove godine i koji bi model još dodali ovom popisu najboljih smartphonea predstavljenih ove godine?
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti