Ovo su najveći promašaji u tehnologiji 2014. godine!

Najveći promašaj 2014. godine jest Amazonov Fire Phone kojeg su mnogi najavljivali kao cjenovno povoljan smartphone koji će promijeniti tržište, no pokazao se kao potpuno razočaranje

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.12.2014. / 06:32

Ovo su najveći promašaji u tehnologiji 2014. godine!

Ljubitelji tehnologije s nestrpljenjem iščekuju početak sljedeće godine kada će se tradicionalno u Las Vegasu okupiti najveće tehnološke kompanije koje će prikazati nove proizvode i gadgete koji obilježiti 2015. godinu. Ove su godine tehnološke kompanije poput Applea, Samsunga, Microsofta i drugih predstavile brojne zanimljive uređaje koji su privukli milijune ljudi, no nisu svi proizvodi i kompanije oduševili korisnike te su na Business Insideru objavili popis nekih od najvećih promašaja u tehnologiji ove godine na kojem se nalaze proizvodi koji su razočarali i kompanije koje su loše poslovale.

Microsoft Band – iako su mnogi na početku pohvalili činjenicu da je Microsoft u tišini predstavio svoj prvi gadget iz sve popularnije kategorije nosive tehnologije, Band nije naišao na previše pozitivnih kritika. Neke od kritika tako kažu da je ovo uređaj s prosječnim trajanjem baterije koji nije prikladan za plivanje, ima problema s Bluetooth sinkronizacijom, dok Health aplikacija nije nimalo jednostavna za korištenje.

Swing Copters – jedan od najvećih uspjeha ove godine ostvario je do tada potpuno nepoznati vijetnamski programer sa svojom igrom Flappy Bird. Zbog prevelike popularnosti povukao je svoju igru s tržišta, da bi nekoliko mjeseci nakon toga najavio novu igru Swing Copters. Očekivanja korisnika bila su velika, no većina njih na kraju je ostala razočarana kvalitetom Swing Coptersa.

iCloud – Apple se ove godine našao u velikim problemima kada su se brojne fotografije s njihovog iCloud servisa pojavile na internetu. Iako su iz ove kompanije tvrdili da krivnja nije njihova, našli su se na udaru medija i korisnika (među inim i nekih celebrityja) čije su fotografije završile na internetu.

iOS 8.0.1 – još jedna Appleova greška ove godine. Nova verzija softvera za mobilne uređaje uzrokovala je probleme za neke korisnike i 'smrznula' njihove telefone. Apple je brzo povukao ovu nadogradnju i uskoro izdao novi update s kojim su riješili problem.

Google Glass – još prije godinu dana svi su o Googleovim naočalama govorili kao o gadgetu budućnosti kojeg ćemo svi nositi, no 'ove se godine Google suočio s realnošću'. Na Google Glass sada mnogi gledaju kao na nepotreban gadget za kršenje privatnosti te je interes za ove naočale sve manji.

Dionica Twittera - usprkos velikoj popularnosti ove društvene mreže, Twitter nije značajno povećao svoju korisničku bazu, što je utjecalo na cijenu njegove dionice koja je smanjena za čak 85 posto. Ipak, na Business Insideru podsjećaju na probleme koje je i Facebook imao u prvoj godini nakon izlaska na burzu, dok je danas cijena njegove dionice puno veća u odnosu na početnu cijenu.

Clinkle – Lucas Duplan, mladić hrvatskih korijena prošle je godine zaludio investitore svojom aplikacijom Clinkle te su oni u njegovu kompaniju uložili čak 30 milijuna dolara. Nakon što je dobio tako veliku investiciju, počeo je odugovlačiti s izdavanjem aplikacije da bi je službeno predstavio tek ove godine, no Clinkle nije privukao veliki broj korisnika te Duplan nije opravdao milijune investiranih dolara niti nadimak 'novog Marka Zuckerberga' koji su mu dali neki novinari.

Samsungovi pametni satovi – na Business Insideru kažu kako je Samsung ove godine predstavio više modela pametnih satova, no 'nitko ih nije kupio'. Potražnja na ovom tržištu i dalje je mala te analitičari vjeruju da bi ga mogao pokrenuti samo Apple sa svojim Apple Watchom koji bi se u prodaji trebao pojaviti početkom sljedeće godine.

Facebook Slingshot – Facebook je ove godine predstavio tri aplikacije - Paper, Slingshot i Room, a niti jedna od njih nije privukla previše pažnje korisnika. U ovoj su kompaniji najviše očekivali od Slingshota, aplikacije slične Snapchatu, no ona se pokazala kao potpuni promašaj.

Amazon Fire – vjerojatno najveći promašaj ove godine jest Amazonov telefon Fire. Najavljivan je kao mobilni uređaj koji će imati snažan hardver i puno pristupačniju cijenu od konkurenata, no nakon njegovog predstavljanja uslijedilo je veliko razočarenje – na skladištima su se počele gomilati neprodane zalihe, a Amazon je zbog ovog uređaja izgubio najmanje 170 milijuna dolara. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti