Ovo svima poznato voće i povrće ima potencijal u prevenciji i uništavanju stanica raka

Krumpir i rajčica u sebi skrivaju neke obećavajuće antikancerogene sposobnosti, otkrila je najnovija znanstvena studija.

Branimir Vorša | 18.01.2023. / 13:04

Rajčica i krumpir
Rajčica i krumpir (Foto: Getty Images)

Poljski znanstvenici sa Sveučilišta Adam Mickiewicz proučavali su glikoalkaloide, bioaktivne tvari koje se nalaze u velikom broju povrća poput krumpira i rajčice te njihovu potencijalnu učinkovitost u liječenju raka. Cilj njihova istraživanja bila je potraga za mogućim, možda čak i prirodnim, kandidatima za lijekove protiv raka s manje nuspojava.

Magdalena Winkiel, autorica studije koja je objavljena u znanstvenom časopisu Frontiers in Pharmacology, rekla je da znanstvenici diljem svijeta još uvijek traže lijekove koji će ubiti stanice raka, ali koji neće oštetiti zdrave stanice u ljudskom organizmu.

Rajčica, ilustracija Budućnost hrane: Znanstvenici genetski modificirali rajčicu kako bi bila bogatija vitaminom D

Teška potraga

Ta je potraga i dalje teška, unatoč napretku medicine i razvoju modernih tehnika liječenja. Stoga bi se možda isplatilo vratiti se ljekovitim biljkama koje su prije mnogo godina uspješno korištene za liječenje raznih bolesti, a Winkiel vjeruje da vrijedi preispitati njihove karakteristike i vidjeti ima li potencijala za borbu protiv raka u njima.

Poljski znanstvenici ispitivali su glikoalkaloide pronađene u sirovim ekstraktima iz obitelji solanina. Ta obitelj biljaka uključuje nekoliko namirnica, od kojih su neke otrovne zbog alkaloida koje proizvode za zaštitu od životinja biljojeda. Prethodne studije pokazale su da taj otrov može postati lijek u pravim količinama.

Potencijal spojeva iz krumpira

Znanosti je poznato je da glikoalkaloidi inhibiraju rast stanica raka i mogu ih ubiti, tako da potencijal za buduće terapije protiv raka postoji. Studije koje su koristile računalne simulacije pokazale su da glikoalkaloidi nisu toksični i ne predstavljaju rizik od oštećenja DNK-a ili izazivanja budućih tumora, iako se čini da postoje rizici od određenih negativnih učinaka na ljudski reproduktivni sustav.

Poljski znanstvenici istaknuli su solanin i čakonin, glikoalkaloide koji se nalaze u krumpiru, kao sigurne i dovoljno obećavajuće za testiranje na ljudima, nakon provedenih in vitro i studija na životinjama. Njihova količina u krumpiru varira ovisno o sorti krumpira i temperaturnim/svjetlosnim uvjetima kojima je krumpir bio izložen.

Istraživanje Mjeseca (Foto: Getty Images) Kinezi osvajaju tamnu stranu Mjeseca - krumpirima

Čak i rajčica ima potencijal

Solanin sprječava metastaze i sprječava potencijalno kancerogene spojeve da pretvaraju karcinogene u tijelu. Solanin također može ubiti stanice raka kada se koristi u terapijskim dozama, pokazalo je istraživanje na određenim vrstama stanica leukemije.

Čakonin ima potencijal da se koristi za liječenje sepse, jer ima protuupalne učinke.

Isto tako, solamargin inhibira reprodukciju stanica raka jetre i cilja na matične stanice raka, za koje se očekuje da igraju značajnu ulogu u otpornosti na lijekove protiv raka. Stoga može biti ključan kao komplementarni tretman za liječenje protiv raka.

Za solanin, koji je prisutan u raznim biljkama iz obitelji Solanaceae, smatra se i da može napasti matične stanice raka ciljajući na iste puteve.

Čak i rajčice imaju potencijal za korištenje u medicini u budućnosti jer tomatin pomaže tijelu u regulaciji staničnog ciklusa tako da i on može ubiti stanice raka.

Kako dalje?

Poljski znanstvenici naglašavaju da su potrebna daljnja znanstvena istraživanja kako bi se utvrdilo kako se potencijal navedenih spojeva može učinkovito iskoristiti u terapiji protiv raka.

Izvor: Jeruzalem Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti