Budućnost hrane: Znanstvenici genetski modificirali rajčicu kako bi bila bogatija vitaminom D

Uz to što su uspjeli napraviti rajčicu koja se od obične razlikuje tek u količini vitamina D, znanstvenici tvrde, da njihova rajčica ima listove pune vitamina D koji bi se mogli iskoristiti za izradu dodataka prehrani.

Martina Čizmić | 25.05.2022. / 16:16

Rajčica, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Vitamin D izuzetno je važan za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Pomaže apsorbirati i zadržavati kalcij i fosfor u tijelu, što je izuzetno važno za zdravlje kosti i jak imunološki sustav. No, u prirodi postoji tek nekoliko vrsta hrane koje se mogu pohvaliti da su nositelji tog vitamina. Stoga ljudsko tijelo do vitamina D dolazi i vlastitom proizvodnjom koja je rezultat reakcije kože na UV zrake koje dolaze od Sunca.

Međutim, dugotrajno izlaganje Suncu nije zdravo, a konzumiranje namirnica bogatih vitaminom D nije uvijek moguće, pa znanstvenici procjenjuju da diljem svijeta oko milijardu ljudi pati od nedostatka vitamina D.

Slika nije dostupna Znanstvenici su pronašli način za rješavanje problema klimatskih promjena, no pomalo je kontroverzan

S obzirom na to da nedostatak vitamina D može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme (poput povećanog rizika od srčanih bolesti, raka, autoimunih bolesti i problema s koštanim sustavom), znanstvenici iz Centra John Innes su pokušali osmisliti namirnicu koja bi genetskom modifikacijom postala bogata vitaminom D.

Rezultat je rajčica koja se na prvi pogled ni po čemu ne razlikuje od klasične rajčice. No, u sebi sadrži puno više vitamina D.

Iskoristili su CRISPR sustav za upravljanje genima, kako bi u rajčici "isključili" specifičan enzim koji pretvara prethodnik vitamina D (7-DHC) u druge molekule. Bez tog enzima, 7-DHC se akumulira u samom plodu rajčice i to u puno većim količinama.

Kako bi 7-DHC pretvorili u vitamin D u samoj rajčici, dovoljno ju je izložiti UVB svjetlu. Znanstvenici su utvrdili da tako izmijenjena rajčica ima vitamina D kao dva kokošja jajeta ili 28 grama tune, a količina se može dodatno povećati ako se rajčica osuši na suncu.

Slika nije dostupna Zaslužne su za revoluciju u znanosti: Nobel Francuskinji Charpentier i Amerikanki Doudni "za popravljanje koda života"

Uz to što su uspjeli napraviti rajčicu koja se od obične razlikuje tek u količini vitamina D, znanstvenici tvrde, da njihova rajčica ima listove pune vitamina D koji bi se mogli iskoristiti za izradu dodataka prehrani.

Kako su naveli u svojoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Plants, i druge bi se biljke mogle prilagoditi kako bi bile bogatije vitaminima i mineralima. Kao primjer su naveli patlidžan i krumpir, kojima bi bilo dovoljno promijeniti iste gene kao kod rajčice.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti