Ovu tehnologiju trebamo i u Hrvatskoj: Kinezi pronašli način za smanjenje velikih prometnih gužvi

Nakon implementacije Alibabina sustava za upravljanje prometom, grad Hangzhou pao je s petog na 57 mjesto liste kineskih gradova s najvećim prometnim gužvama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.01.2019. / 14:47

Prometne gužve (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Velike prometne gužve, čekanje u automobilima ili vozilima javnog prijevoza neki su od najvećih problema velikih (ali i manjih) gradova diljem svijeta. Broj automobila sve je veći, dok se cestovna infrastruktura nije previše promijenila i napravljena je u danima kada je broj vozila na cestama bio puno manji. Ovaj problem naročito je izražen u kineskim gradova, no iskustvo iz grada Hangzhoua koji ima 7 milijuna ljudi pokazuje da i bez nekih većih promjena u infrastrukturi taj problem nije nerješiv, odnosno da se gužve ipak mogu malo smanjiti.

Ovaj je grad ranije bio na petom mjestu po prometnim gužvama u Kini, no nakon što je kompanija Alibaba, koja u njemu ima sjedište, implementirala sustav nazvan "Mozak grada" za upravljanje prometom, situacija se promijenila i danas je ovaj grad pao na 57. mjesto ove neslavne liste. Sustav koji je razvila Alibaba baziran je na informacijama iz brojnih izvora poput videozapisa s raskrižja i lokacija automobila dobivenih putem GPS-a. Te se informacije analiziraju u stvarnom vremenu i sustav pronalazi "inteligentno rješenje za probleme", poput optimizacije upravljanja semaforima i drugom prometnom signalizacijom, čime se smanjuju gužve.

Nakon dvije godine testiranja stanovnici toga grada mogu biti zadovoljni postignutim – prometne gužve su manje, putovanja kraća, a vozila hitne pomoći i vatrogasaca sada skoro dvostruko brže stižu na mjesto intervencije.

Osim u Hangzhou, Alibabin sustav koristi se i u drugim kineskim gradovima te Kuala Lumpuru, a i druge kompanije pokušavaju pronaći slična rješenja za smanjenje gužvi na prometnicama. Tako je prošle godine u njemačkom gradu Wolfsburgu počelo testiranje pametnog sustava upravljanja prometnom na kojem zajedno rade Volkswagen i Siemens.

Očekuje se da će se do 2025. godine u gradovima koji budu koristili ovakve sustave (a bit će ih sve više) vrijeme vožnje smanjiti u prosjeku između 15 i 20 posto, pokazalo je istraživanje provedeno prošle godine koje je proveo McKinsey Global Institute, a voljeli bi takva napredna i pametna rješenja s kojima će se smanjiti gužve i vrijeme provedeno u automobilima vidjeti i u Hrvatskoj.

Izvor: CNN


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti