Panika među preljubnicima: Hakeri objavili podatke koji bi mogli uništiti brakove

Hakeri su objavili skoro 10GB podataka sa stranice namijene preljubnicima, a onima koji su na ovoj stranici ostavili prave podatke sada prijete brojne opasnosti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.08.2015. / 10:13

Panika među preljubnicima: Hakeri objavili podatke koji bi mogli uništiti brakove

Ashley Madison kontroverzna je internetska stranica namijenjena oženjenim muškarcima i udanim ženama koje traže partnere za preljub. Broj registriranih korisnika ove stranice u konstantnom je porastu te se prošlog mjeseca približio 40 milijuna, a osim što omogućuje pronalaženje partnera, ova je stranica korisnicima obećavala vjerojatno najvažniju stvar kada su u pitanju nevjera i preljub – anonimnost i tajnost podataka. Problem za vlasnike ove stranice (kompanija Avid media life), ali i milijune njenih korisnika nastao je prošlog mjeseca kada su se hakeri dokopali velikog broja njihovih podataka (informacije medija govore kako je ugroženo između 32 i 37 milijuna korisnika) te su zaprijetili ekipi iz Avid media lifea kako će, ako ne uklone Ashleymadison.com s interneta, objaviti ove podatke.

Iza ovog napada stoji grupa hakera koja se naziva Impact Team kojima 'ne odgovara' što se na ovoj stranici propagira nevjera i preljub, ali ne sviđa im se niti njihova 'prevarantska praksa' – osim što ne brišu podatke o korisnicima sa svojih servera nakon što korisnici plate 19 dolara za brisanje tih podataka, hakeri tvrde kako je stranica prepuna lažnih ženskih profila iza kojih se kriju muškarci. Velika je vjerojatnost da muškarci koji se registriraju na ovu stranicu zbog preljuba na kraju uopće ne uspiju pronaći partnericu jer je previše lažnih profila. S obzirom kako ova stranica nije skinuta, hakeri su realizirali svoju prijetnju te su objavili skoro 10 GB podataka o korisnicima – prema Wiredu, riječ je o informacijama o profilima, kreditnim karticama, kartičnim transakcijama, imenima, adresama, telefonskim brojevima i e-mailovima korisnika.

Na Wiredu navode kako nije poznato jesu li korisnici na ovoj stranici ostavljali prave podatke (dio njih sigurno je ostavljao lažna imena, adrese i brojeve), no među objavljenim podacima nalaze se i informacije o transakcijama kreditnih kartica sa stvarnim imenima i adresama. Objava ovih podataka sigurno će unijeti veliku paniku među korisnike ove stranice i preljubnike jer sada im prijete brojne opasnosti – od javnog poniženja, ucjena i mogućeg daljnjeg iskorištavanja njihovih osobnih podataka i informacija o kreditnim karticama pa do suočavanja sa svojim bračnim partnerima, a možda čak i do rastave braka. 

Foto: Ashleymadison

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti