Paprena kazna za dvije velike IT tvrtke: Zbog kršenja pravila moraju platiti čak 194,1 milijun eura

Zbog njihovog dogovora ispaštali su kupci koji su u konačnici plaćali veću cijenu proizvoda.

Martina Čizmić | 19.07.2023. / 15:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple i Amazon kažnjeni su s ukupno 194,1 milijun eura zbog kršenja antimonopolskih zakona, odlučila je španjolska Komisija za nacionalna tržišta i tržišno natjecanje (CNMC). 

Naime, kako su iz komisije utvrdili, Apple i Amazon su postigli međusobni dogovor o ograničavanju internetske proizvoda. Sporazum su potpisali još 2018. godine, a njime je Amazon postao ovlašteni distributer Appleovih proizvoda u Španjolskoj. U sporazumu je bio naveden i cijeli niz klauzula za koje su u komisiji zaključili da su usmjereni protiv konkurencije. 

Nakon istrage je zaključeno kako su tvrtke "nerazumno ograničile" broj prodavača Appleovih proizvoda na Amazonovoj stranici u Španjolskoj i ograničile oglasne prostore na kojima bi se mogli prikazati konkurentski proizvodi.

Stoga je CNMC zaključio kako su te dvije tvrtke ograničile mogućnost Amazonovih izravnih marketinških kampanja kupcima Appleovih proizvoda kako bi im ponudio konkurentske uređaje drugih marki.

CNMC je otkrio da je, zbog tog sporazuma, više od 90 posto preprodavača koji su koristili Amazon u Španjolskoj kao kanal za maloprodaju Appleovih proizvoda "isključeno s glavnog internetskog tržišta".

Također, konkurentnost među preprodavačima je bila drastično smanjena jer je prodaja Appleovih proizvoda bila koncentrirana na sam Amazon.

To je dovelo do povećanja relativnih cijena koje plaćaju potrošači, dodao je CNMC.

Uz sve to, otkriveno je kako je Amazon smanjio broj trgovaca u Europskoj uniji sa sjedištem izvan Španjolske koji su mogli pristupiti španjolskim potrošačima.

zbog svega navedenog CNMC je odredio kaznu koju će Apple morati platiti u iznosu od 143,6 milijuna eura, dok je Amazonu određena kazna u iznosu od 50,5 milijuna eura.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti