Pfizer i BioNTech su od američkih regulatornih tijela zatražili izvanredno odobrenje za svoje cjepivo protiv COVID-19 za djecu od 5 do 11 godina, objavio je Pfizer u četvrtak na Twitteru.

 

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) je za 26. listopada sazvala sastanak vanjskih savjetnika da rasprave o zahtjevu Pfizera da se u izvanrednim okolnostima dopusti primjena njihovog cjepiva protiv COVID-19 na djeci.

U slučaju zelenog svijetla, djeca bi mogla vrlo brzo nakon toga početi primati cjepivo Pfizer/BioNTecha.

Brzo odobrenje moglo bi obuzdati povećanje zaraze među djecom tijekom jeseni, s obzirom da su škole diljem zemlje uglavnom sve otvorene.

Pfizer/BioNTech su vrlo brzo, nakon mjesec dana od podnošenja zahtjeva, dobili odobrenje za korištenje cjepiva na djeci od 12 do 15 godina.

Iako djeca ne podliježu težim oblicima COVID-19, vlasti ističu da mogu prenijeti virus starijima koji su zbog postojećih zdravstvenih problema ugroženiji od ostalih.

Prema službenoj statistici, u većini saveznih država cijepljeno je preko 80 posto starijih od 65 godina. Najveću procijepljenost starijih ima Vermont s 95,1 posto, a najmanju Zapadna Virginia sa 71,2 posto.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju