Piratu prijeti višegodišnji zatvor: Novi Zeland izručit će Dotcoma SAD-u

Kim Dotcom žalit će se na odluku o izručenju SAD-u, a ako se njegova žalba odbije slijedi mu izručenje i suđenje u SAD-u gdje bi mogao provesti i do 50 godina iza rešetaka

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.12.2015. / 08:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kim Dotcom, osnivač MegaUploada kojeg su brojni mediji prozvali 'najpoznatijim svjetskim piratom', uhićen je početkom 2012. godine na svom imanju u Novom Zelandu na zahtjev SAD-a gdje je osumnjičen za kršenja autorskih prava i pranje novca. Nakon uhićenja mnogi su vjerovali kako će Dotcoma brzo prebaciti u SAD gdje mu prijeti zatvorska kazna u trajanju od oko 50 godina, no umjesto toga pokazalo se kako je prekršena procedura prilikom njegovog uhićenja te kako policija nije imala ispravan nalog za upad na njegovo imanje, zbog čega mu se čak ispričao novozelandski premijer, a on je pušten na slobodu. Dotcom je od tada na slobodi i, dok je čekao odluku novozelandskog suda o izručenju Americi (kojoj se naravno protivio), čak je pokrenuo i novi servis za razmjenu datoteka nazvan Mega.

Prema optužbama, Kim Dotcom (rođen je kao Kim Schmitz, no naknado je promijenio prezime u Dotcom) koji je MegaUpload pokrenuo još 2005. i zahvaljujući ovom servisu za razmjenu datoteka okrenuo milijune dolara, nije ništa poduzeo kako bi spriječio kršenje autorskih prava, odnosno dijeljenje piratskog sadržaja putem svog servisa, čime je diskografe i filmske studije oštetio za više od 500 milijuna dolara. On, naravno, odbacuje sve optužbe i tvrdi kako odgovornost za kršenje autorskih prava nije na njemu, a čini se kako će to uskoro morati dokazati na suđenju u SAD-u. Naime, sud u Novom Zelandu danas je donio odluku o izručenju Kima Dotcoma, kao i još tri osobe iz MegaUploada SAD-u, a njemu sada ostaje još jedna slamka spasa – žalba visokom sudu te ćemo tek nakon prihvaćanja ili odbijanja njegove žalbe znati ostaje li 'najpoznatiji svjetski pirat' u Novom Zelandu ili će biti izručen Amerikancima.  

Izvor: PC World

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti