PlayStation predstavio futurističke kontrolere za VR na PS5: Na što vas podsjećaju?

Treba istaknuti kako su ovi kontroleri još uvijek u fazi prototipa i tek trebaju doći u ruke developerima, koji će onda moći razviti posebne funkcije za njih.

Martina Čizmić | 19.03.2021. / 09:35

Sonyjeva konzola PlayStation 5 već je sad za većinu ljudi predmet želja jer je gotovo nemoguće nabaviti ju diljem svijeta. No u Sonyju ne staju s predstavljanjima novosti koje su vezane uz PS5. Naime, ne žele da se na ovoj konzoli igraju "samo" obične videoigre, već su nedavno predstavili i novi sustav za virtualnu stvarnost sljedeće generacije za PS5. A uz novi sustav igranja u virtualnoj stvarnosti, potrebni su i novi kontroleri.

Kako su istaknuli iz Sonyja, novi kontroleri fokusirani su na pružanje boljeg osjećaja uranjanja u iskustvo virtualne stvarnosti. Temelje se na tehnologiji koju koristi DualSense bežični kontroler koji daje poseban osjećaj igrama tijekom igranja na PS5.

Prvo što upada u oči je neobičan dizajn koji podsjeća na zaštitne ručke na skijama, a korisniku bi trebao omogućiti da prirodno drži kontroler i koristi ga za igranje. Nema nikakvih žica, pa bi igranje u virtualnoj stvarnosti trebalo biti bez ikakvih fizičkih ograničenja.

Uz novi izgled, novi kontroleri prepuni su i nove tehnologije. Tako imaju adaptivne okidače odnosno gumb koji daje dojam napetosti kad se pritisne, a koji će dobro doći prilikom igranja igara koje zahtijevaju fizičku aktivnost poput napinjanja luka za ispaljivanje strijele. Potom tu je i haptički odgovor koji daje novu razinu povratne informacije tijekom igranja. Kontroler prepoznaje i dodir prstiju bez obzira gdje se on događa pa je igranje lakše i prirodnije, ali uz to ima i klasične gumbe i mali upravljač koji će olakšati hvatanje i podizanje predmeta u igri.

Treba istaknuti kako su ovi kontroleri još uvijek u fazi prototipa i tek trebaju doći u ruke developerima koji će onda moći razviti posebne funkcije za njih.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti