Počeo Europski tjedan novca - predavanja i radionice o online trgovanju

Ovogodišnji Europski tjedan novca traje od 27. ožujka do 2. travnja, kako bi se financijskim obrazovanjem unaprijedila razina financijske pismenosti te građanima, naročito mladima,omogućilo stjecanje financijske kompetencije.

Pero Kežić | 27.03.2017. / 14:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska bankovna federacija (EBF) oformila je europsku financijsku edukativnu platformu u siječnju 2014. godine, a Europski tjedan novca prvi je put održan 2015. U prošloj godini, u programu su sudjelovale 32 zemlje s ukupno 10.000 aktivnosti za više od 350.000 mladih u dobi između 7 i 18 godina.

U projektu Svjetskog i Europskog tjedna novca u Republici Hrvatskoj sudjeluju: Ministarstvo financija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska narodna banka i mnoge druge.

„U Europi financijska pismenost mladih je bolja u onim zemljama gdje je uspostavljen sustavni obrazovni program namijenjen financijskoj pismenosti i zato ga što prije moramo uspostaviti i u Hrvatskoj, kako bi sve ostale programe koje provodi HUB i druga udruženja bili dodatna praktična nadopuna svakodnevnom učenju“, izjavio je direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović na okruglom stolu Učimo upravljati novcem, koji se tradicionalno u povodu obilježavanja Europskog tjedna novca održava u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Edukativnom e-learning programu "Online plaćanje" besplatno pristupite - ovdje.

Polaznici imaju priliku doznati kako se zaštiti od prijevara i ostalih financijskih rizika vezanih za zloupotrebe kartica, na što paziti pri online kupovini te dobiti uvid u svoja potrošačka prava.

Sustavnim učenjem uz radionice i razne programe mladi će imati na vrijeme steći vještine upravljanja novcem, kao i sposobnosti da prepoznaju rizike.

"Pritom je važno kroz obrazovni program učiti ih posebno o poduzetništvu da mlade ohrabrimo da je dobro poduzetnički razmišljati, znati kreirati i predstaviti drugima svoje poduzetničke ideje.“ nadodao je Adrović, napominjući kako je HUB ove godine partner e-learning programa "Onlineplaćanje" udruge Štedopis.

Hrvatska udruga banaka ove je godine izradila Financijski vodič za mlade, edukativni materijal koji mladima pruža informacije za lakše upravljanje financijama na važnim životnim prekretnicama. Vodič će pomoći u dobrom planiranju i upoznavanju financijskih proizvoda i usluga kako bi u važnim životnim situacijama odabirali najbolje te izbjegli dodatne troškove. Dodatne HUB-ove obrazovne materijale i infografiku možete preuzeti ovdje.

 


 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti