Počinje suđenje mladiću koji je šokirao policiju: Dok je njegova Tesla jurila autocestom, on je spustio sjedala i spavao

U prvom takvom slučaju u povijesti kanadskog pravnog sustava, sljedeće godine počet će suđenje za opasnu vožnju mladiću koji je spavao dok je njegova Tesla jurila autocestom 140 km/h.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.12.2020. / 09:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije nekoliko mjeseci kanadska policija dobila je dojavu o neobičnom i vrlo opasnom slučaju na autocesti između Edmontona i Calgaryja. Prijavljena je Tesla koja je vozila iznad ograničenja, a vjerovali ili ne, oba prednja sjedišta bila su potpuno spuštena, dok je vozač - spavao. To nije jedini takav slučaj zabilježen s Teslom do sada, no kanadski pravni stručnjaci nazvali su ga “slučajem bez presedana” jer će u ovom slučaju mladić koji je vozio, tj. trebao voziti uskoro završiti na sudu te je protiv njega podignuta kaznena prijava zbog opasne vožnje.

Slika nije dostupna Uključio autopilot na Tesli, gledao film i pokupio dva policijska automobila

Detalji o neodgovornom mladiću i njegovoj vožnji, ili bolje rečeno njegovu spavanju, još nisu potpuno jasni. Naime, poznato je kako Teslin autopilot zahtijeva da osobe na prednjem sjedištu drže ruke na volanu te se pretpostavlja kako se 20-godišnji mladić snašao i postavio nekakvo opterećenje na volan kako bi prevario sustav.

Iz Muskove kompanije, ali i brojnih policijskih postaja često ponavljaju i upozoravaju kako Teslin autopilot nije sustav kojem se može povjeriti potpuno upravljanje vozilom, već je riječ o asistentu u vožnji uz koji je uvijek potrebno imati ruke na volanu. To je savjet koji mnogi ne slijede te su do sada zabilježene prometne nesreće na vozilima s uključenim autopilotom, uključujući i nesreće sa smrtnim ishodima.

Slika nije dostupna Sjeo na suvozačko mjesto pa ga Teslin autopilot prepunom autocestom odvezao "na doručak"

S obzirom na to da je tijekom vožnje spavao, tada mu je na 24 sata suspendirana vozačka dozvola zbog umora, a mladić je dobio kaznu i zbog prebrze vožnje. Suđenje počinje krajem siječnja te će biti zanimljivo vidjeti kakvu će odluku donijeti sud, odnosno kakvu će kaznu dodijeliti uspavanom vozaču.

Izvor: Electrek
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti