Podrška za satelitsku komunikaciju stiže i na Androide?

Sljedeće godine Googleov mobilni operativni sustav mogao bi dobiti podršku za satelitsku komunikaciju, a prvi telefon koji će moći iskoristiti tu opciju navodno će biti Pixel 8.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.09.2022. / 09:29

Google Android (Foto: Afp)

Prošle godine mrežom su kružile glasine kako Apple za nove modele svojih telefona priprema i jedno iznenađenje - podršku za satelitsku komunikaciju. Ta opcija ipak nije predstavljena, no uoči predstavljanja nove generacije iPhonea (što će biti u srijedu, 7. rujna), ponovno je aktualna ista glasina.

Prikaz Peruna Perun je prvi potpuno hrvatski satelit čije lansiranje u svemir očekujemo vjerojatno za dvije godine

iPhone 14, sve verzije ili samo verzije Pro, tako bi mogle dobiti podršku za satelitsku komunikaciju, no navodno bi se ta opcija mogla koristiti samo kada nema klasičnog mobilnog signala, u nekim hitnim slučajevima.

No čini se kako na istoj opciji, osim Applea, radi i Google.

Te informacije dolaze od starijeg potpredsjednika Androida Hiroshija Lockheimera, koji je rekao, prenose na Tech Radaru, kako njegov tim “dizajnira za satelite”. Dodao je kako bi ta opcija trebala biti dostupna sa sljedećom verzijom Androida - dakle, s Androidom 14 čije predstavljanje očekujemo negdje u svibnju sljedeće godine.

Ako ekipa iz Googlea razvija softversku podršku za satelitsku komunikaciju, jasno je kako možemo očekivati da će mobilne kompanije, barem na svojim flagship uređajima, ugraditi i hardver potreban za povezivanje sa satelitima. Na Tech Radaru kao prvi telefon koji bi mogao imati podršku za satelitsku komunikaciju spominju Googleov Pixel 8.

Mike Sievert i Elon Musk Nakon satelitskog interneta, SpaceX će nuditi i satelitsku mobilnu mrežu

Na “osmicu” ćemo se ipak trebati sačekati - Google bi tek sljedećeg tjedna trebao predstaviti Pixel 7 i 7 Pro, tako da njihove nasljednike i telefone koji bi mogli imati podršku za satelitsku komunikaciju možemo očekivati tek za godinu dana. Kao i u slučaju Applea, barem na početku, Androidi bi satelitsku vezu trebali koristiti samo u hitnim situacijama, odnosno kada ne budu imali pristup mobilnim mrežama.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti