Pogledajte kako driftanje autonomnog automobila može pomoći prosječnom vozaču

Dovoljno je reći da računalo u Supri izračunava rutu automobila 20 puta u sekundi, a može primijeniti kočenje na svaki kotač zasebno.

Martina Čizmić | 04.02.2022. / 15:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Mogu li autonomna vozila "driftati"? Većina onih koja se trenutno testira na cestama - ne može. No, istraživači s Instituta Toyota Research (TRI) modificirali su model Supra sports kako bi bez problema driftao i izvodio vratolomije na stazi za utrke. I sve to bez vozača u automobilu.

Čak su i objavili video u kojem su se pohvalili svojim uspjehom.

I dok bi neki mogli reći da je najveći užitak (a i dokaz vještine), kad sami za volanom driftate po stazi, japanski istraživači ističu kako su ovo napravili u ime automobilske sigurnosti.

Naš je cilj koristiti napredne tehnologije koje povećavaju ljudske sposobnosti, ne zamjenjuju ih, istaknuli su u objavi za medije.

Naime, žele otkriti kako profesionalni vozači utrka reagiraju u pojedinim situacijama - poput onih kad neočekivano naiđu na zaleđenu cestu, te ta saznanja iskoristiti za unaprjeđenje automobilske sigurnosti.

Unapređujemo kontrolu nad automobilom, kako bismo običnim vozačima dali instinkte i reflekse profesionalnih vozača, ne bi li se lakše snašli u najizazovnijim situacijama i tako bili sigurniji na cesti, dodali su.

Pojasnili su kako, na veoma mokrim i skliskim cestama, profesionalni vozači utrka često koriste "driftanje" kako bi savladali zavoj. Kod prosječnih vozača to nije slučaj.

Kako bi to ostvarili, istraživači testiraju Supru sport u različitim ekstremnim uvjetima, što rezultira s ogromnim količinama podataka. Dovoljno je reći da računalo u Supri izračunava rutu automobila 20 puta u sekundi, a može primijeniti kočenje na svaki kotač zasebno.

Izvor: TRI

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti