Pogledajte video: Testove za koronavirus prevoze autonomna vozila

Zdravstveni djelatnici postave testove u vozilo i osiguraju ih, nakon čega računalo koje upravlja vozilom krene prema laboratoriju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.04.2020. / 13:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon uzimanja uzoraka za testiranje na COVID-19, potrebno je te uzorke što prije prebaciti do laboratorija. S obzirom na to da su zbog koronavirusa medicinski djelatnici prezauzeti, svaka je pomoć dobrodošla. U Jacksonvilleu ta pomoć stiže u obliku autonomnih vozila, odnosno mini autobusa u kojima nema vozača, već njima upravljaju računala i umjetna inteligencija kako bi brzo i sigurno uzorci stigli do laboratorija.

Slika nije dostupna Neumorni asistenti: Roboti spašavaju sestre i liječnike u Italiji

U ovom projektu sudjeluje odjel za promet Jacksonvillea koji je dopustio testiranja autonomnih automobila, kompanije Navya i Beep koje razvijaju vozila i tehnologiju te Mayo Clinic čiji djelatnici provode testiranja potencijalno zaraženih osoba. Korištenje umjetne inteligencije omogućava nam zaštitu osoblja od izlaganja ovom zaraznom virusu tako što koristimo modernu tehnologiju autonomnih vozila te oslobađa vrijeme naših zaposlenika koji se mogu posvetiti njezi pacijenata, komentirao je za medije izvršni direktori Mayo klinike iz Floride Kent Thielen.

Roko Lukenda, Marko Kozjak, i Dario Begonja Oni na različite načine nose teret krize: Izrađuju opremu, olakšavaju posao doktorima...

I iz Beepa naglašavaju kako se na takav način i prijevozom testova u vozilima kojima ne upravljaju ljudi, već računala smanjuje mogućnost izlaganja ljudi koronavirusu, što je još jedan od brojnih načina na koji tehnologija može pomoći u ova izazovna i teška vremena. Iako se vozilo kreće putem na kojem nema prometa i pješaka, kako ne bi došlo do nekakvih nepredviđenih problema ili usporavanja pri transportu, iza njega se ipak nalazi automobil kojim upravlja vozač, a autonomno vozilo prati se i daljinski.

Kako izgleda prijevoz testova pogledajte u priloženom videozapisu.

Izvor: The Verge 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti