Policija ponovno upozorava na lažne nagradne igre: Ne šaljite fotografije osobnih iskaznica putem Facebooka!

Nemojte nasjedati na lažne nagradne igre koje od vas traže da šaljete preslike svojih osobnih dokumenata.

Martina Čizmić | 02.11.2018. / 10:52

Prijevara na internetu (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Nipošto nemojte slati preslike svojih osobnih dokumenata i osobne podatke putem Facebook poruke ili e-maila, upozoravaju iz Ministarstva unutarnjih poslova i policije jer nećete dobiti nikakvu nagradu već će vam ukrasti identitet.

Naime, tijekom ljeta su se na Facebooku masovno pojavile stranice na kojima poznati brandovi u Hrvatskoj organiziraju "nagradne igre". Dobitnici za preuzimanje "nagrade" trebaju u inbox te stranice poslati osobne podatke i presliku osobne iskaznice. No, nagrada kao i nagradna igra ne postoji, a stranica je lažna.

Na to su iz policije upozorili još u kolovozu, nakon što im se javilo nekoliko "dobitnika" koji su shvatili da su prevareni. Poznati brandovi koji su bili žrtve, ogradili su se od tih stranica i pozvali svoje pratitelje da takve lažne stranice prijave njima, policiji i Facebooku.

No, praksa se očito nastavila jer je policija ponovno izdala upozorenje.

Upozoravamo građane kako je jedini cilj počinitelja, koji su kreirali lažne Facebook stranice, na prijevaran način pribaviti njihove osobne podatke u svrhu zlouporabe. Nemojte dijeliti takve objave na vlastitim Facebook stranicama, a svoje fotografije i fotografije osobnih isprava ne šaljite putem društvenih mreža ili elektroničke pošte, stoji u objavi na službenim stranicama MUP-a.

Dakle, nemojte nasjedati na lažne nagradne igre koje od vas traže da šaljete preslike svojih osobnih dokumenata.

Ako niste sigurni kako uočiti prevaru, pročitajte naš vodič: Budite oprezni: Kako prepoznati prevaru na Facebooku?

Građanima savjetujemo da ne dijele olako svoje osobne podatke i osobne podatke drugih osoba ako za to nemaju pristanak te da ne bacaju u koš za smeće račune, ispise, prijepise i slične papire na kojima se nalaze osobni podaci. Isto tako osobito apeliramo na građane da odgovorno i savjesno raspolažu svojim osobnim podacima, da podatke ne dostavljaju nepoznatim osobama, a poseban oprez nužan je prilikom korištenja usluga informacijskog društva, upozoravaju iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

A o posljedicama nesmotrenog slanja osobnih podataka putem Facebooka pročitajte u: Shvaćaju li mladi koliko je bitno zaštititi svoju privatnosti i osobne podatke?

Ne propustite ni pročitati o zaštiti osobnih podataka kroz GDPR.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti