Pomicanje granica komunikacije: Predstavljen "miš za usta"

MouthPad, uređaj kojim se upravlja jezikom, revolucionira korištenje zaslona osjetljivih na dodir, osnažujući korisnike s invaliditetom.

Branimir Vorša | 12.01.2024. / 12:25

MouthPad
MouthPad (Foto: augmental)

Tehnologija je mnogima, koji se bore s ograničenom pokretljivošću ili nekim oblikm invaliditeta, omogućila lakše funkcioniranje u modernom svijetu. 

Jedan od dodataka koji će zasigurno olakšati korištenje uređaja s ekranom osjetljivim na dodir predstavljen je ovih dana na Sajmu potrošačke elektronike (CES) 2024. Radi se o MouthPadu, pionirskoj hands-free tehnologiji koju je razvila tvrtka Augmental, a predstavlja potencijalnu revoluciju u interakciji sa zaslonom osjetljivim na dodir, dopuštajući korisnicima da upravljaju pametnim telefonima koristeći tek svoj jezik.

Corbin Halliwill, softverski inženjer u Augmentalu, opisao ga je kao "miš za vaša usta". MouthPad je trackpad čip koji se stavlja u usta i na nepce te koji može detektirati pokrete jezika.

Pomicanje granica komunikacije

Osmišljen primarno kao pomoćni alat za osobe koje ne mogu koristiti ruke ili su paralizirane, MouthPad se neprimjetno povezuje s tabletima, telefonima ili računalima putem Bluetootha. Osnivači Augmentala, nastojali su odgovoriti na izazove s kojima se suočavaju takvi pojedinci u pronalaženju odgovarajuće tehnologije, što je dovelo do razvoja MouthPada.

Vjerujemo da ljudi zaslužuju univerzalni digitalni pristup uređajima koji su postali toliko ukorijenjeni u našim svakodnevnim životima. Zato smo predani pomicanju granica načina na koji komuniciramo s tehnologijom izgradnjom intuitivnih proizvoda koji svima omogućuju da oslobode svoju kreativnost, stoji na web stranicama Augmentala.

Velik interes

Potencijal MouthPad-a nadilazi njegovo primarno ciljno tržište, a interes iskazuju profesionalci u područjima poput mehanike ili kirurgije. Čak su i astronauti znatiželjni da ga testiraju u jedinstvenim uvjetima Međunarodne svemirske postaje (ISS).

Izrađen za minimalno ometanje govora, MouthPad osigurava učinkovitu komunikaciju za korisnike koji se oslanjaju na govor za svakodnevnu interakciju. Također se prilagođava pojedincima koji koriste dodatni softver za prepoznavanje glasa. Uređaj nudi pet sati autonomije s jednim punjenjem baterije i kompatibilan je s različitim operativnim sustavima.

Izazov koji ostaje

Unatoč napretku, ostaje izazov u postizanju univerzalnog pristajanja za različite oblike usta. Augmental trenutno izrađuje personalizirane kalupe za kupce putem kompleta za otiske zuba.

Proizvest ćemo jastučić za usta prilagođen svakom korisniku, osiguravajući maksimalnu udobnost i smanjenu težinu, ističu u Augmentalu.

U početku predstavljen u travnju 2023. godine, profinjeni prototip MouthPad-a fokusiran je na preciznost upravljanja i funkcionalnost u prisutnosti sline ili vode. Augmental planira službeni izlazak na tržištu kasnije u 2024. godini, nudeći rani pristup proizvodu putem svoje web stranice.

Izvor: Tech Times
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti