Popularna aplikacija za dopisivanje uvodi pretplatu

Uvođenje pretplate zapravo je odgovor na zahtjeve korisnika za dodatnim prostorm za pohranu i protokom informacija, a da pri tome ne unište besplatne usluge koje nude drugim korisnicima.

Martina Čizmić | 11.06.2022. / 10:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve popularnija aplikacija za dopisivanje, Telegram, uvodi pretplatu. Potvrdio je to njen autor, Pavel Durov, koji je otkrio i kako će pretplatu ponuditi do kraja mjeseca. Kako je napisao na svom Telegram kanalu, pretplata će onima koji budu spremni platiti, ponuditi "premium iskustvo" bez "negativnih promjena za postojeće korisnike koji aplikaciju koriste negativno".

Prema Durovu, korisnici koji ne plaćaju za korištenje Telegrama, moći će iskoristiti neke aspekte koji će biti ponuđeni premium pretplatnicima. Među ostalim, spominje se i pregled posebno vleikih dokumenata, multimedije i sličica koje im pošalju "premium korisnici".

Telegram Jeste li spremni za plaćanje Telegrama? U pripremi je pretplatnička verzija popularne komunikacijske platforme

Kako je pojasnio, uvođenje pretplate zapravo je odgovor na zahtjeve korisnika za dodatnim prostorm za pohranu i protokom informacija, a da pri tome ne unište besplatne usluge koje nude drugim korisnicima.

Nakon dugog razmišljanja, zaključili smo da je jedini način kako da omogućimo našim najzahtjevnijim korisnicima više, a zadržimo postojeće opcije besplatne, je da to "više" ponudimo uz naplatu, napisao je Durov.

Iako nije točno pojasnio što će pretplatnici dobiti, niti koliko će ih to koštati, u javnosti su se pojavile informacije koje dolaze od beta testera. Tako bi navodno "premium korisnici" trebali imati veću brzinu preuzimanja podataka, konverziju iz glasa u tekst, dodatne opcije upravljanja razgovorima, ali i iskustvo korištenja aplikcije bez oglasa. Isto tako, spominje se cijena od 4,99 dolara mjesečno (oko 35 kuna), no ona bi se mogla razlikovati po svijetu.

Slika nije dostupna Prijeti li Telegramu gašenje u Njemačkoj? "To bi bilo ozbiljno i posljednje rješenje prije kojeg moramo iscrpiti ostale mogućnosti"

Nije jasno želi li Durov pretplatom prikupiti nešto novca za financiranje daljnjeg rada i razvoja Telegrama ili i nešto zaraditi. Uvođenjem pretplate, sigurno će osigurati nekakav redovan izvor prihoda koji bi mu mogao pomoći da održi Telegram na životu. Naime, prošle je godine Telegram uzeo kredit od milijardu dolara kako bi platio troškove održavanja servera, a već je ranije izjavio kako "vjeruje da bi Telegram trebali financirati prvenstveno korisnici, a ne oglašivači".

Izvor: TechCrunch

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti