Populističke stranke nadvladavaju tradicionalne na društvenim mrežama

Populističke stranke koriste platforme poput Facebooka, X-a i Instagrama kako bi širile lažne tvrdnje o brojnim temama.

Hina | 08.05.2024. / 10:11

Društvene mreže, ilustracija (Foto: Afp)

Krajnje desne populističke stranke prednjače pred strankama srednje struje u borbi za pažnju birača na društvenim medijima, na kojima brojne dezinformacije potiču bijes i strah oko ključnih pitanja uoči europskih izbora u lipnju, tvrde stručnjaci.

Populističke stranke koriste platforme poput Facebooka, X-a i Instagrama kako bi širile lažne tvrdnje o temama poput rata u Ukrajini, migracija i regulacija namijenjenih zaštiti okoliša, ustvrdili su 'fact-checkeri' agencije France Presse.

Populističke stranke majstori su nove vrste propagande. Dezinformacije su srž njihovih komunikacijskih strategija, rekao je konzultant Johannes Hillje, savjetnik stranaka i političara u Berlinu i Bruxellesu.

Stranke koje naginju desnici vještije su u borbi za internetske preglede i 'lajkove'.

Aco Momčilović Može li umjetna inteligencija odlučiti izbore? Stručnjak za AI objasnio kako tehnologija može utjecati na izborni proces u Hrvatskoj

Istraživanje Politica u ožujku pokazalo je da Identitet i demokracija (ID), desna politička grupacija Europskog parlamenta čije su članice stranke poput francuskog Nacionalnog okupljanja (RN) Marine Le Pen, Alternativa za Njemačku te nizozemski PVV, ima 1,3 milijuna pratitelja na TikToku.

Europska pučka stranka (EPP) desnog centra, trenutno najveća politička grupacija u EP-u koja okuplja tradicionalne europske stranke, ima samo 167 tisuća.

Migranti kao žrtveno janje

Najviše dezinformacija širi se o migracijama. U vrijeme dok je životni standard brine Europljane oportunistički političari koriste migrante kao žrtveno janje da bi ih optužili za društvene probleme, kazala je Natalia Banulescu-Bogdan, zamjenica direktora washingtonskog think-tanka Migration Policy Institute.

Dezinformacije o migrantima i migracijama dugo se koriste kako bi se širio strah i mobilizirali europski glasači, dodala je.

Primjer je slučaj u ožujku kad je lažnu tvrdnju na platformi X da migracija košta Francusku 40 milijardi eura godišnje podijelio i vodeći kandidat RN-a Jordan Bardella. Ekonomisti koji su sudjelovali u istraživanju ističu kako je izvor te informacije bila pogrešna interpretacija.

Još jedno bojište za desnicu je Europski zeleni plan za borbu protiv klimatskih promjena. Članovi Alternative za Njemačku u travnju su dijelili lažne tvrdnje da je Francuska zabranila izgradnju i upotrebu vjetroelektrana. U stvarnosti je samo donesena sudska presuda o razini buke koje takve turbine smiju proizvoditi.

Društvene mreže su korisne organiziranim desnim populističkim strankama za nametanje njihovih laži, zavjera i okvira, rekao je Ayhan Kaya s istanbulskog sveučilišta Bilgi.

Velik dio pitanja koje muči birača je kompliciran, zbog čega ona postaju lake mete za dezinformacije. Ljudi žele jednostavne, crno-bijele odgovore za složenost trenutnog globaliziranog svijeta, rekao je za agenciju France Presse.

Krajnje desni političari poput AfD-ovog glavnog kandidata Maximiliana Kraha postali su zvijezde TikToka s milijunima pregleda.

Krah je u ožujku morao odbacivati optužbe da je primao novac kako bi širio proruske stavove od medija koji financira Moskva. Njemački tužitelji pokrenuli su istragu zbog njegovih navodnih veza s Rusijom i Kinom.

Objave Alternative za Njemačku na TikToku u prosjeku su 2022. i 2023. imale 435 tisuća pregleda, ispred konzervativne koalicije Kršćanske demokratske unije (CDU) i bavarske Kršćanske socijalne unije (CSU) koja je imala 90 tisuća. Sličan jaz je i na YouTubeu.

Velika prijetnja

Činjenica i laž Ozbiljne optužbe iz SAD-a: Američkom generacijom Z manipuliraju njihovi neprijatelji

Agencija Europske unije za kibernetsku sigurnost još je u listopadu pozvala na budnost uoči izbora u za Europski parlament u lipnju, kazavši da se kampanje manipulacija informacijama smatraju velikom prijetnjom izbornom procesu.

Čelnik bugarske krajnje desne stranke Kostadin Kostadinov u ožujku je na Facebooku lažno tvrdio da u izvješću EU-a stoji kako je njegova država treća po broju zatraženih azila ilegalnih migranata.

Glavna kandidatkinja rumunjske stranke SOS Diana Sosoaca koristi se još većim teorijama zavjera, dijeleći sadržaj o takozvanim 'chemtrailsima' kojima centri moći navodno truju stanovništvo.

U Mađarskoj je jedan od glavnih izvora dezinformacija sama vlada, tvrdi europski DisinfoLab.

Bruxelles je prošle godine kritizirao nacionalističkog premijera Viktora Orbana zbog niza pogrešnih tvrdnji na Facebooku, između ostalog i da EU planira migrantske getoe u Mađarskoj.

Populističke stranke potiču svoje izborne uspjehe predstavljajući migracije kao egzistencijalno pitanje, rekla je Banulescu-Bogdan.

Koriste se različitim krizama kako bi eksploatirali strah ljudi, kazao je Hillje, zaključivši kako je glavni problem što se dezinformacije šire brže i dalje od informacija.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti