Porsche razvija tehnologiju koja će moći predvidjeti buduće kvarove na vozilu te čuvati njegovu vrijednost u slučaju prodaje

Porsche posljednje tri godine radi na digital-twin tehnologiji na svojim Taycan električnim modelima. Dosad su se najviše fokusirali na šasiju vozila, jer to jest jedan od njegovih najvažnijih dijelova.

Branimir Vorša | 02.11.2021. / 15:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Što biste rekli kad bi vaše vozilo moglo dati rano upozorenje za nadolazeći servis, preventivno vas upozoriti na opasne uvjete na cesti ili vam pak pomoći da maksimizirate novac koji možete za njega dobiti prilikom zamjene ili prodaje? Zahvaljujući Porscheovoj tehnologiji digital-twin, to su samo neke od mogućnosti budućih vozila.

No što je zapravo digital-twin tehnologija, sigurno se pitate. Jednostavno rečeno, to je virtualna kopija postojećeg objekta, bez obzira je li riječ o vozilu, sustavu ili komponenti, koji se može nadgledati, dijagnosticirati te na kojoj se mogu provoditi i analize na bazi podataka. Spomenuta tehnologija omogućuje sve navedeno bez potrebe za fizičkom interakcijom s vozilom ili dijelovima vozila.

Slika nije dostupna Porsche ima novi super važan projekt koji bi mogao ugroziti Tesline planove u Europi

Porsche već posljednje tri godine radi na digital-twin tehnologiji na svojim Taycan električnim modelima. Dosad su se najviše fokusirali na šasiju vozila, jer to jest jedan od njegovih najvažnijih dijelova.

Za razvoj digital-twin tehnologije zadužena je softverska kompanija Cariad koja je dio Volkswagen grupe.

Primjerice, nakon što vozilo pređe preko neke neugodnije rupe, ono može vozača upozoriti da je možda potrebna zamjena jednog od amortizera u narednih tjedan ili dva dana, pojasnio je Philip Müller, jedan od Cariadovih menadžera zadužen za šasiju i specijalne projekte. Nakon toga vozilo bi moglo vozača upozoriti na neizbježan kvar te o tome obavijestiti vozačev omiljen autoservis, kako bi se rezervni dijelovi mogli nabaviti na vrijeme i kako bi popravak trajao što kraće, a čitava stvar odala dojam rješavanja u hodu.

Zračni ovjes Porscheovog Taycana već se nadgleda uz pomoć te tehnologije, a polovica vlasnika tih vozila sudjeluje u testnom pilot programu. Sustav prikuplja podatke o ubrzanju vozila te se oni uspoređuju s informacijama koje dolaze iz ostatka Taycan flote koja se nalazi u programu. Ako je neki prag prijeđen, sustav će upozoriti vozača da odveze vozilo u servis na provjeru.

Obzirom da Porsche cijeni privatnost vozača, svatko tko želi biti dio pilot programa, mora svojevoljno na to pristati, a svi prikupljeni podaci su anonimni.

Digital-twin tehnologija može se primijeniti i na drugim sustavima u vozilu, poput pogona vozila ili pak na tek povremenim problemima, poput recimo buke koju vozilo proizvodi na određenim parkirnim mjestima i slično. Digital-twin može pokazati pri kojem okretu upravljača se problem javlja te pri kojoj brzini vozila.

Ista tehnologija može Porscheove vlasnike upozoriti na opasne uvjete na cestama, poput recimo leda na cesti.

Slika nije dostupna Porsche ulaže dodatnih 70 milijuna eura u Rimca: "Mate nas nadahnjuje"

U konačnici, digital twinning može pomoći i u podizanju vrijednosti vlasnikovog vozila korištenjem njegovih vozačkih navika, no ta opcija zasad nije dostupna, a iz Porschea nisu još sigurni ni kad će biti.

Ono što je svakako odlično jest da je ta tehnologija izvediva bez dodavanja dodatne mase senzora i kamera na vozila.

Imamo samo softverske algoritme koji otkrivaju probleme, rekao je Müller.

Prvi serijski proizveden model iz Porschea s digital-twin tehnologijom u sklopu serijske opreme očekuje se već iduće godine.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti