Posljedice trgovinskog rata: Zbog Trumpa poskupljuju Appleovi proizvodi?

Nastavak Trumpovog trgovinskog rata s Kinom i povećanje tarifa od 25 posto mogle bi se odraziti i na povećanje cijena Appleovih proizvoda

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.09.2018. / 09:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brojne američke kompanije već su kritizirale Trumpov trgovinski rat koji je započeo s Kinom jer smatraju da bi mogao imati brojne negativne posljedice na potrošače u SAD-u i Kini, ali i na američke kompanije koje posluju u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta jer bi im Kina mogla obustaviti regulatorne dozvole potrebne za poslovanje u toj zemlji.

Nametanje novih tarifa Kini, među inim, moglo bi utjecati i na Apple, odnosno na cijene nekih od popularnih proizvoda ove kompanije koji bi uskoro mogli postati još skuplji, a kao što je poznato, ova kompanija baš nije poznata po niskim cijenama).

Zbog toga su iz Applea poslali pismo američkoj vladi o mogućim posljedicama njihove odluke i nametanju novih tarifa Kini te, kako prenose američki mediji, uskoro možemo očekivati val poskupljenja Appleovih proizvoda poput Apple Watcha, Mac minija, AirPodsa, HomePoda, Apple Pencila, AirPort routera te određenih adaptera i kabela.

Ovo bi mogao biti veliki problem za Apple koji bi za dva dana trebao predstaviti novu verziju pametnog sata, a s obzirom na sve jaču konkurenciju poput nedavno predstavljenog Fitbitovog uređaja Versa i novog Samsungovog sata te modela koji uskoro dolaze i koje će pokretati nova verzija Snapdragona, zbog potencijalnog povećanja cijene Apple Watcha veliki dio njegovih potencijalnih kupaca mogao bi se okrenuti (jeftinijoj) konkurenciji.

Također, do kraja godine napokon očekujemo i novu verziju Mac minija (nakon dugo vremena), kao i nove modele bežičnih slušalica čija bi cijena također mogla porasti zbog ovih tarifa.

Iz Applea u pismu nisu naveli kada bi mogla početi primjena poskupljenja zbog novih tarifa, kao niti koliko bi bilo to poskupljenje, no ono što je sigurno jest da bi takvo poskupljenje itekako utjecalo na prodaju proizvoda s logom jabuke.

Donald Trump u svom stilu Appleu je odgovorio putem Twittera poručivši im kako postoji jednostavno rješenje s kojim Apple može izbjeći tarife i poreze – ako proizvodnju prebace iz Kine u SAD. Spomenuo je nultu stopu poreza (iako nije precizirao na što se to točno odnosi) i Cooku i ekipu poručio da počnu s gradnjom tvornica u SAD-u.

Izvor: VentureBeat
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti